Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenen “Bağlar Saraybosna Yazarlık Akademisi” programında önemli açıklamalarda bulundu. Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nde gerçekleşen törende konuşan Kurtulmuş, Srebrenitsa soykırımının insanlık vicdanının uyanışıyla kabul edildiğini hatırlatarak, benzer bir uyanışın Gazze’de yaşananlar için de gerçekleştiğini ifade etti.

“Gazze’de işlenen bu büyük insanlık suçu da yakın zamanda uluslararası arenada soykırım olarak tanınacaktır” diyen Kurtulmuş, hukukun hakikatten uzaklaştığında insanlık için anlamını yitirdiğini belirtti. Türkiye’nin kültürel diplomasi alanındaki etkinliğine de vurgu yapan Meclis Başkanı, YTB, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarla gönül coğrafyasında güçlü bağlar kurulduğunu kaydetti.

Srebrenitsa soykırımının sadece birkaç kişinin suçu olmadığını, bütün bir medeniyetin göz yumması sonucu ortaya çıktığını belirten Kurtulmuş, Auschwitz, Srebrenitsa ve Gazze’yi aynı insanlık dramı zincirinin halkaları olarak değerlendirdi.

Defne Kurt kimdir, kaç yaşında, nereli? 4 günde 3 kez dünya şampiyonu oldu
Defne Kurt kimdir, kaç yaşında, nereli? 4 günde 3 kez dünya şampiyonu oldu
İçeriği Görüntüle

TBMM Başkanı, “Bugün gücü elinde bulunduranlar yine hukuku hiçe sayıyor, zalim yönetime göz yumuyor. Ancak dünyanın dört bir yanındaki vicdanlı insanlar meydanlara çıkarak bu zulme sessiz kalmayacaklarını gösteriyor. Hakikat mutlaka galip gelecek” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda Bosna’nın ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç’i anan Kurtulmuş, onun mirasının yaşatılmasının önemine dikkat çekti.

Programa Hulusi Akar, Refik Özen, Zafer Sırakaya, Cevdet Akay, Konur Alp Koçak ve Saraybosna Büyükelçisi Emin Akseki ile YTB Başkanı Abdullah Eren de katıldı.

Kaynak: İHA