Türkiye’nin en önemli salçalık domates üretim merkezlerinden biri olan Bursa’nın Karacabey ilçesinde tarımsal sulama kaynaklı büyük bir kriz yaşanıyor. Manyas Gölü’nden sağlanan sulama suyuna çeltik tarlalarında kullanılan zirai ilaç kalıntılarının ve tahliye sularının karışması, bölgedeki domates fidelerinde yaprak kıvrılmasına, gelişim bozukluğuna ve ciddi rekolte düşüşüne neden oldu. Karacabeyli üreticiler, verim kaybına yol açan bu durumun bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep ediyor.

Ramazan Düzen: "Artezyen İle Çeltik Suyu Arasında 7 Ton Fark Var"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karacabey Ziraat Odası İkinci Başkanı Ramazan Düzen, yaklaşık 220 bin dönüm tarım arazisinin Manyas Gölü’nden gelen suyla sulandığını belirtti. Düzen, "Manyas ve Gönen tarafından gelen çeltik sularının derelere karışması tarım arazilerimizde zararlı maddeler oluşturuyor. Domateslerimiz yapraklarını kıvırıyor ve verim düşüklüğü yaşanıyor. Çeltik sahasından gelen su ile kendi imkanlarımızla çıkardığımız artezyen suyu arasında dönüm başı 5, 6, hatta 7 tona varan verim farkı oluşuyor. Biz çeltik ekilmesine karşı değiliz, o da üretilmeli fakat çeltiğin suyunu ve yolunu ayıracak bir devlet politikası şarttır. Manyas Barajı’ndan direkt temiz su indirilebilir ya da çeltik suyunun dereye akıtılması engellenebilir" diyerek önümüzdeki sezona kadar acil tedbir alınmasını istedi.

Üretici Şakir Akkuş: "Dönümde 12-13 Tonun Altı Zarardır"
Bölge üreticilerinden Şakir Akkuş ise ilaçlı suyun rekolteyi doğrudan olumsuz etkilediğini vurguladı. Kendi imkanlarıyla artezyen kuyusu açarak sulama yaptığı alanlarda verimin iki katına çıktığını aktaran Akkuş, "Çeltik suyu ile sulanan yerlerde 5-6 ton kayıp yaşıyoruz. İlaçlı su Manyas ve Gönen tarafından buraya ulaşıyor. Kendi imkanlarımızla çözebileceğimiz bir durum değil, bu suyun bize ulaşması engellenmeli. Dönümde 12-13 tonun altında üretim yapmak çiftçi için zarar etmek demektir. Çeltik üreticisi kazanırken biz domates üreticileri olarak zarar etmek istemiyoruz" dedi.




