Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan 2025 Dünya Üniversiteleri Etki Sıralamaları’nda Kocaeli Üniversitesi, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çalışmalarıyla bir kez daha adından söz ettirdi. Geçtiğimiz yıl 5 kategoride listelenen üniversite, bu yıl başarı çıtasını yükselterek 10 farklı alanda sıralamada yer aldı.
En öne çıkan başarı ise Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı kategorisinde geldi. Kocaeli Üniversitesi, bu alanda dünya genelinde ilk 300 üniversite arasında yer alarak geçen yılki derecesini korudu ve istikrarını kanıtladı.
THE Etki Sıralamaları, üniversitelerin Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi doğrultusunda yürüttüğü faaliyetleri esas alıyor. Bu yıl 130 ülkeden toplam 2.526 üniversitenin değerlendirildiği listede Türkiye, 121 üniversite ile en çok temsil edilen üçüncü ülke konumunda yer aldı.
Kocaeli Üniversitesi, genel sıralamada 1001+ bandında bulunurken, kategorilere göre elde ettiği dereceler şu şekilde oldu:
Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı: 201–300
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: 601–800
Temiz Su ve Sanitasyon: 601–800
Sorumlu Tüketim ve Üretim: 601–800
Karada Yaşam: 601–800
Sağlık ve Kaliteli Yaşam: 801–1000
Erişilebilir ve Temiz Enerji: 801–1000
Sürdürülebilir Şehir ve Topluluklar: 801–1000
Açlığa Son: 801+
Amaçlar İçin Ortaklıklar: 1501+
Üniversitenin bu yıl 10 farklı sürdürülebilirlik hedefinde sıralamaya girmesi, akademik kapasitesinin yanı sıra toplumsal sorumluluk anlayışının da uluslararası alanda kabul gördüğünü ortaya koydu.
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk yaptığı değerlendirmede, “Kocaeli Üniversitesi olarak bilimsel üretimi, çevresel duyarlılığı ve toplumsal katkıyı esas alan bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl THE Etki Sıralamalarında 10 farklı kategoride yer almak, üniversitemizin sürdürülebilirlik vizyonunun ve araştırma altyapısının ne denli güçlü olduğunu göstermektedir. Sanayi, yenilikçilik ve altyapı alanında üst üste iki yıl ilk 300 üniversite arasında yer almak, şehrimizle kurduğumuz güçlü bağın ve sektörlerle yürüttüğümüz iş birliklerinin uluslararası düzeyde takdir gördüğünün bir kanıtıdır. Bu başarıda emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza gönülden teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.