Kocaeli'de son günlerde etkisini gösteren sağanak yağışların ardından yeni bir meteorolojik uyarı gündeme geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 18 Ekim Pazar günü Türkiye genelinde 10 il için turuncu, 26 il için ise sarı kodlu meteorolojik uyarı yapıldığını duyurdu. Turuncu kodlu uyarı kapsamında Kocaeli'nin de bulunduğu belirtildi.

KOCAELİ'DE PAZAR GÜNÜ KUVVETLİ SAĞANAK BEKLENİYOR

Bakan Kurum'un açıklamasında yer alan bilgilere göre Kocaeli, kuvvetli yağış beklentisi nedeniyle turuncu kodlu uyarı verilen iller arasında bulunuyor.

Kocaeli’de Selin Yaraları Sarılıyor! İşte Yapılacak Yardımlar
Kocaeli’de Selin Yaraları Sarılıyor! İşte Yapılacak Yardımlar
İçeriği Görüntüle

Turuncu kod, meteorolojik hadiselerin tehlikeli olabileceğini ve olumsuzluklara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade ediyor.

Özellikle son günlerde yağışların etkili olduğu Kocaeli'de vatandaşların güncel hava durumu tahminlerini ve yetkili kurumların açıklamalarını yakından takip etmeleri önem taşıyor.

KOCAELİ İLE BİRLİKTE 10 İL İÇİN UYARI

Paylaşılan açıklamaya göre 18 Ekim Pazar günü turuncu kodlu meteorolojik uyarı verilen iller şöyle:

Kocaeli

İstanbul

Bursa

Kastamonu

Sakarya

Sinop

Zonguldak

Bartın

Yalova

Düzce

Türkiye genelinde ayrıca 26 il için sarı kodlu meteorolojik uyarı bulunduğu bildirildi.

BAKAN KURUM'DAN VATANDAŞLARA ÖNEMLİ ÇAĞRI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yağışların etkili olduğu bölgelerde vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Tüm kurumlarımız gerekli tedbirleri alıyor. Yağışların devam ettiği süre boyunca vatandaşlarımızın da meteorolojik uyarıları yakından takip ederek olası olumsuzluklara karşı daha dikkatli olmalarını önemle rica ediyoruz.”

SEL VE SU BASKINLARINA KARŞI DİKKAT

Kocaeli için bildirilen turuncu kodlu uyarı, kuvvetli yağışların oluşturabileceği olumsuzlukları yeniden gündeme taşıdı.

Yağışların şiddetine bağlı olarak özellikle alçak kesimlerde su birikintileri, yerel su baskınları ve ulaşımda aksamalar yaşanabileceği değerlendiriliyor.

Dere yataklarına yakın bölgelerde yaşayan vatandaşların dikkatli olması, sürücülerin ise yağış sırasında görüş mesafesinin azalması ve yolların kayganlaşması ihtimaline karşı tedbir alması gerekiyor.

KOCAELİLİLER GÜNCEL UYARILARI TAKİP ETMELİ

18 Ekim Pazar günü için yapılan uyarı kapsamında vatandaşların Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kocaeli Valiliği, AFAD ve ilgili yerel kurumların duyurularını takip etmeleri önem taşıyor.

Yetkililerin uyarıları doğrultusunda hareket edilmesi, özellikle kuvvetli yağış anlarında zorunlu olmadıkça riskli bölgelere girilmemesi ve su birikintisi bulunan yollardan geçilmemesi öneriliyor.

Kaynak: İHA