Kocaeli Fırıncılar Odası, 1 Ağustos itibariyle ekmek ve simide zam yapılacağını duyurmuştu. Ekmek 15, simit ise 20 TL olacak. Gramajın düşmesine rağmen fiyatların artması ise vatandaştan büyük tepki topladı.

Vatandaş kadar üreticinin de yaşadığı zorluklardan bahseden Kocaeli Fırıncılar Odası Ali Sarı, Kocaeli TV’ye özel açıklamalarda bulundu.

“BİR ÇUVAL UNA 200 LİRA ZAM GELDİ”

Una gele zam hakkında konuşan Sarı: “Biz yılbaşında ekmeği 240 gram, kilo bazında değerlendirirsek 50 liraydı kilosu 62,5 lira yaptık. Yani yüzde 20'lik bir nizam yaptık yılbaşında. Afaki kar oranlarını düşük tutup tüketiciyi de düşünerek bir fiyat belirlemesi yapmıştık yılbaşında.

O zaman bir çuvalını 850 liraya alıyorduk ama bugün gelinen noktada bir çuvalın oldu 1050 lira. Yani bir çuval una 200 lira zam geldi.” dedi

İzmit Perşembe Pazarı Yine O Esnaf, Yine Aynı Tepki
İzmit Perşembe Pazarı Yine O Esnaf, Yine Aynı Tepki
İçeriği Görüntüle

“ELEKTRİK, UN, DOĞALGAZ, MAZOT ZAMLARI BİZİ MECBUR BIRAKTI”

Fırıncılar olarak giderlerin arttığını belirten Sarı: “Yılbaşından sonra başka ne oldu? Doğal gaza yüzde 25 zam geldi. Akabinde de bir yüzde 8 daha zam geldi.

Doğal gaza yüzde 33 zam geldi, elektriğe yüzde 25 zam geldi. Şöyle söyleyeyim, ortalama 3000 ekmek yapan bir fırında, un, elektrik ve doğal gaz artışı bir de işletmelerimize ekmek dağıtan arabalar için mazot giderini de koyarsak, 3000 ekmekli bir fırındaki aylık gideri 100 bin lira ek maliyet getirdi bize bu artışlar.

Ben bir fırıncıyım, esnaf nasıl karşılasın aradaki bu farkı? İki ay, üç ay buna nasıl dayansın? Ticaretini nasıl sürdürebilsin?  Dolayısıyla biz bir yüzde 20 daha zam yapmak zorunda kaldık.” dedi

“KALİTELİ VE HİJYENİK EKMEĞİN BEDELİ OLMALI”

Üretilen ürünlerin kalite ve hijyen konusuna değinen Sarı: “Yıl içinde bakıldığında yüzde 20 yılbaşında yüzde 20 toplam yüzde 40 bir oran bizi yılbaşına kadar götürecek. Yani biz iki ay sonra hadi oturalım da fiyatta zam yapalım deme şansımız da yok.

Sonuçta bu zam olayı bir süreç, bir buçuk, iki aylık bir süreç. Komisyonlar toplanması, bakanlığa görüşler gitmesi iki aylık bir süreç.  Dolayısıyla biz bu şeyin hedefi en azından yılbaşına kadar bu fiyatlarla gitmek için mücadelemizi devam ettireceğiz.

Zam yapmak zorundayız çünkü ticaretimizi devam ettirmek zorundayız. Biz kaliteli hijyen ekmek yapmak zorundayız ki ekmek diğer ürünler gibi besin maddesi olmadığı için en hijyen ekmeği üretmeliyiz, en kaliteli ekmeği üretmeliyiz. Bunların da bir bedeli olacak.” İfadelerini kullandı.

“KOCAELİ TÜRKİYE’NİN EN PAHALI EKMEĞİNİ SATMIYOR”

Kocaeli’nin en pahalı ekmeğini sattığı algısına değinen Sarı: “Şimdi bize bir söylem var, bakıyorum yorumlara. Kocaeli Türkiye'nin en pahalı ekmeğini satıyor. Hayır Kocaeli Türkiye'nin en pahalı ekmeğini satmıyor.

Şu anda 11’den fazla şehir 1 Ağustus itibari ile 200 GR ekmeği 15 TL olarak satmaya başlayacak. Bu algı da yanlış, Kocaeli Türkiye'nin en pahalı ekmeği değil. Bu fiyatlar Ankara'da federasyonun bakanlıklarla yaptığı çalışma sonucu tespit edilen kilogram fiyatıdır.

O fiyat üzerinden iller müracaatlarını yapıyor. 11 il ise biraz erken müracaat etmiş, komisyonlarını kurmuş. Bazı iller peşinde geçilecek iller var, onun da geçilecek iller var dolayısıyla böyle bir süreç.” dedi

“VATANDAŞ TEPKİYİ ESNAFA VERMEMELİ”

Zam tepkisinin yanlış kişilere verildiğini savunan Sarı: “Vatandaş haklı ama vatandaş her şeye tepki veriyor. Yani bakıyorsun, peynire zam geliyor, tepki. Tepki esnafa vermemeli. Esnaf ne yapsın? Esnaf bir yerde ayakta durmak zorunda.

Esnaf vergi verecek, kirasını ödeyecek, personeli maaşını ödeyecek, SSK'sını ödeyecek sonra 10 liraya aldığı peyniri yarın 12 liraya aldığı zaman mecbur satış fiyatı değiştirmek zorunda kalacak. Vatandaşa hak veriyorum işte ama esnaf ne yapsın?“ dedi

“VATANDAŞA DESTEK OLMAK İÇİN HERŞEYİ YAPIYORUZ”

Geliri düşük vatandaşlara destek amaçlı ‘askıda ekmek’ uygulamasından bahseden Sarı: Vatandaşı askıda ekmek uygulamasıyla destekliyoruz. Ücretsiz ekmek vererek de destekliyoruz ama bırakın da durumu yerinde olan da 15 lira versin ekmeğe. Biz o durumu olmayan vatandaşlara zaten halk ekmek olsun, askıda ekmek olsun veya indirimli kartlarımız olsun gereken desteği zaten yapıyoruz.

Fırıncılar olarak biz üstümüze düşeni yapıyoruz, sorumluluklarımız çok fazla onu da biliyoruz. Biz, fırına giren hiçbir insanı ‘paran yoksa ekmek de yok’ demeyiz.” İfadelerinde bulundu.

Muhabir: MUHAMMET ALİ AKİPEK