Kocaeli'nin İzmit ilçesinde birkaç arkadaşın patpatlarını süslemesiyle başlayan etkinlik, yıllar içinde bir festivale dönüştü. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Geleneksel Patpat Festivali'nde köy sakinleri rengârenk süslediği patpatlarla konvoy oluşturdu.

Izmit Cakirlar Koyu Geleneksel Patpat Festivali

Süslü Patpatlar Köyde Tur Attı

Festival, İzmit'e bağlı Bulduk Mahallesi Çakırlar Köyü'nde yapıldı. Köy sakinlerinin özenle süslediği patpatlar, birbirinden farklı süslemeleriyle renkli görüntüler oluşturdu. Konvoy hâlinde köyde tur atan araçlar, vatandaşların beğenisine sunuldu.

Izmit Cakirlar Koyu Geleneksel Patpat Festivali 2

Dibek Dövme ve Bulgur Çekme Çocuklara Tanıtıldı

Festivalde patpatların yanı sıra geleneksel etkinliklere de yer verildi. Yaklaşık 250 yıllık dibek taşında dibek dövme ve bulgur çekme gibi geleneksel uygulamalar çocuklara tanıtıldı. Katılımcılar hem eğlendi hem de geçmişin geleneklerini yakından tanıma fırsatı buldu.

Izmit Cakirlar Koyu Geleneksel Patpat Festivali 3

Karagöz: "Birkaç Arkadaşın Patpatlarını Süslemesiyle Başladı"

Çakırlar Köyü Dernek Başkanı Sedat Karagöz, festivalin ortaya çıkış hikâyesini anlattı. Karagöz'ün sözlerine göre etkinlik 3-4 yıl önce birkaç arkadaşın patpatlarını süslemesiyle başladı. İnsanların beğenmesi üzerine gelenek hâline getirildi ve zamanla yeni fikirlerle bugünkü festivale dönüştü.

Lütfü Obuz Kocaeli Baro Seçimlerine Geldi! Adaylara Başarılar Diledi
Lütfü Obuz Kocaeli Baro Seçimlerine Geldi! Adaylara Başarılar Diledi
İçeriği Görüntüle

Daha çok çocuklara yönelik bir etkinlik olduğunu söyleyen Karagöz, çocuklara bölgenin kültürünü, örf ve âdetlerini göstermeyi amaçladıklarını belirtti. Büyüklerin yüzyıllar önce oyduğu dibek taşında dibek dövmeyi ve bulgur çekmeyi çocukların yaşayarak gördüğünü, eğlenirken öğrendiğini anlattı. Çocuklara hediyeler verildiğini söyleyen Karagöz, büyüklerin de eski âdetlerini yeniden görme fırsatı bulduğunu ifade etti.

Izmit Cakirlar Koyu Geleneksel Patpat Festivali 4

Kaynak: İHA