Yeniden Refah Partisi Gebze İlçe Başkanı Halil Bilikci, Balçık Mahallesi’ne yapılması planlanan çöp aktarma ve arıtma tesisi projesine ilişkin açıklamada bulundu. Tesisleşmeye karşı olmadıklarını vurgulayan Bilikci, projenin yerleşim alanlarına yakın planlanmasının ciddi riskler barındırdığını ifade etti. Bilikci, çevresel etkilerin en düşük seviyede kalacağı, insan yaşamından ve su kaynaklarından uzak bir alanın tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
“Hizmete değil, yanlış planlamaya karşıyız”
Gebze ve Kocaeli Büyükşehir Belediye meclislerinde gündeme gelen proje hakkında değerlendirmede bulunan Bilikci, modern şehirlerde bu tür tesislerin bir ihtiyaç olduğunu kabul ettiklerini belirtti. Ancak mevcut planlamanın gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
“Bizler hizmete karşı duran bir anlayışın temsilcileri değiliz” diyen Bilikci, kamu yararını esas alan, insan sağlığını önceleyen ve doğaya verilecek zararı asgari seviyede tutacak bilimsel bir alan araştırması yapılması çağrısında bulundu. Sanayi kaynaklı koku ve çevresel etkilerin halihazırda bölge halkını olumsuz etkilediğini hatırlatan Bilikci, yeni bir atık tesisinin yaşam alanlarına yakın konumlandırılmasının huzur ve sağlık açısından yeni sorunlar doğurabileceğini dile getirdi.
“Teknoloji kadar denetim de önemli”
Projenin yüksek teknoloji ve kapalı sistemle çalışacağı yönündeki açıklamalara da değinen Bilikci, denetim mekanizmalarının önemine işaret etti. Geçmişte yaşanan çevre olaylarını hatırlatarak, “En iyi teknoloji bile doğru denetlenmediği sürece bir anlam ifade etmez” ifadelerini kullandı.
Denetim zafiyetinin en modern tesisleri dahi çevresel risk haline getirebileceğini belirten Bilikci, halk sağlığının garanti altına alınması gerektiğini söyledi.
“Halkın rızası alınmalı”
Şeffaflık ve ortak akıl vurgusu yapan Bilikci, bölge halkının ve muhtarların sürece dahil edilmesi gerektiğini ifade etti. Vatandaşların proje hakkında doğrudan bilgilendirilmesi ve endişelerin giderilmesi çağrısında bulunan Bilikci, “Bir mağduriyeti gidermek için başka bir mağduriyet oluşturulmamalı” dedi.
Yeniden Refah Partisi olarak çözümün parçası olmak istediklerini dile getiren Bilikci, projenin daha uygun bir alana taşınması ve sıkı denetim mekanizmalarının oluşturulması için konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.




