Kocaeli Sanayi Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı Konuk Konuşmacı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın katılımıyla Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Toplantısına; KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve meclis üyeleri katıldı.
“İLK 500’DE 83 FİRMAMIZ VAR”
Toplantıda konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoglu, "Bildiğiniz üzere İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan “ Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” anketinin 2022 yılı sonuçları açıklandı. İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesinde bu yıl 83 firmamız yer aldı. Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv bu yıl üçüncü sırada yer aldı. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda sayı 83 oluyor. İlk 500’e girmeyi başaran firmalarımızı tebrik ediyor, gelecek yıl açıklanacak olan 2023 yılı sonuçlarında ise daha çok firmamızın ilk 500’e yükselmesini temenni ediyorum.
“DIŞ TİCARETİN YÜZDE 17,6’SI KOCAELİ’DEN”
Türkiye dış ticaretinin yüzde 17,6’sı ilimizden gerçekleşiyor. Kocaeli Gümrüklerinden alınan verilere göre 2022 yılında ilimizden; 37,7 milyar dolar ihracat. Kocaeli’yi bir ülke olarak düşünürsek, OECD verilerine göre dış ticarette 37. sıradayız. Yine bildiğiniz üzere; Kocaeli; İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra toplanan vergilerin %10,07’sini karşılayan dördüncü il.
“VERGİLERİNİ BAŞKA İLLERE VEREN 907 FİRMAMIZ VAR”
İlimizde üretim yapıp da vergilerini İstanbul’da veren 779 firmamız bulunduğunu tespit ettik. Ayrıca 128 firmamızın merkezleri de farklı illerde bulunuyor. Odamız üyesi ve merkezinin çoğunluğu İstanbul’da olan 907 firmamızın karı, İlimiz merkezli 2.758 firmanın karının iki katıdır. Örnek vermek gerekirse; üretimleri ilimizde olan Ford Otomotiv, Diler Demir Çelik, Hyundai Assan, Anadolu Isuzu ve Prometeon gibi büyük ölçekli firmalar vergilerini diğer illerde yatırıyor. Sayın Başkanım, birlikte bu firmalarımızın vergilerini ilimizde ödemeleri için teşvik edebiliriz.
“VERGİLER ÜRETİM YAPILAN İLDE ÖDENMELİ”
Büyükşehir Belediyeleri genel bütçe gelirlerinden yüzde 6 oranında pay alıyor. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşuyor. Birçok büyük kavşak, yol yatırımının en az yüzde 50’si, vergi veren sanayicilerimizden finansman aktarılarak ve kalanı da Belediyeniz tarafından karşılanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, Ulaştırma Bakanlığı’nın bir uzantısı gibi çalışıyor. Firmaların Kurumlar Vergilerini bulundukları ilde ödemeleri konusunda kanuni altyapı mevcut. Bu sebeple vergilerin üretim yapılan ilde ödenmesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.