Sanayi doğal afetlere ve kazalara ne kadar hazır?

Kocaeli Sanayi Odası Koordinatörlüğünde düzenlenen 4. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi bugün Kongre Merkezi’nde başladı. Sempozyumda sanayi kuruluşlarında ve alanlarında doğal afetler ve iş güvenliği konusunda alınacak önlemler masaya yatırılıyor

Haber albümü için resme tıklayın

Kocaeli Sanayi Odası Koordinatörlüğünde düzenlenen 4. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi bugün Kongre Merkezi’nde başladı. Sempozyumun açılışına Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahsin Tuğrul, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Elif Öğüt, KOÜ Öğretim Üyesi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış, DYO Fabrika Koordinatörü ve KSO meclis üyesi Hasan Şerefhan ve sanayi kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Gerçekleşen sempozyumda deprem risklerine hazırlık ve deprem esnasında alınabilecek önlemler anlatıldı.

‘DOĞAL AFETLERE VE KAZALARA NE KADAR HAZIRIZ?’


Sempozyumda  bir açılış konuşması yapan DYO Fabrika Koordinatörü ve KSO meclis üyesi Hasan Şerefhan proses emniyetinin öneminden bahsederken şunları söyledi; "Endüstriyel işletmelerden iş sürelerini daha verimli hale getirmek için çeşitli prosesler kullanılmaktadır. Sanayide proses emniyeti çevre  sağlık sel deprem gibi doğal afetler ve dijitalleşme konularını bir bütün olarak ele almaktadır. Bir aksaklık sonucu meydana gelecek patlamalar saniyelerde çok büyük sonuçlara yol açmaktadır. İşte bu nedenle proses emniyeti kazaları önlemek için kontrol eden bir yönetim sistemidir. Proses güvenliği yönetim sistemi proses kazalarını önlemeye yardımcı olmaktadır. İnsan faktörü çalışanların davranışları önemli bir etken olduğundan dikkate alınmalıdır. Risk yönetimi olarak en önemli risklerden biri de doğal afetler ve endüstriyel kazalardır. Bu doğal afetlere ve kazalara ne kadar hazırız? Deprem gibi doğal afetler sanayi tesislerinde büyük maddi hasarlara neden olmaktadır. Sanayi alanlarının deprem riskinin yüksek olduğu bölgelere kurulması bu konuyu daha önemli hale getirmiştir. Tehlikeli maddelerin depolandığı tankların yerleşimi de bu nedenle büyük önem taşımaktadır.

‘  TÜRKİYE FARKINDALIĞI ARTIRMIŞ VE ÖNLEM ALMIŞ BİR ÜLKEDİR’


İşletmeler çalışanların baş etmesi gereken tehlikelerle doludur. Türkiye büyük endüstriyel kaza riski konusunda farkındalığı artırmış ve önlemler almış bir ülkedir. 2 günlük sempozyumda proses uygulamaları depolama tanklarının sismik risk yönetimi ve tasarım ve yerleşim tasarımı konularını aktarmaya çalışacağız."

‘DEPREM TEMASINA YOĞUNLAŞTIK’


DYO Fabrika Koordinatörü ve KSO meclis üyesi Hasan Şerefhan’ın konuşmasının ardından söz alan ARTKİM Group CEO’su Cengiz Yaman ise konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bu seneki sempozyumumuzun temasını belirlerken sanayi depreme ne kadar hazır teması üzerine yoğunlaştık. Elbette bu yaşanan felaket İstanbul ve çevresinde ki beklene büyük depremin endişesini arttırmıştır. Depremin yanı sıra deprem, yangın, sel gibi doğal afetlerin yarattığı etkileri ele almalıyız. Sempozyumun yanı sıra Workshop programları ile tüm katılımcılarımıza etkin bir program sunmaktadır. Sergi alanında yer alan katılımcılarımızda geliştirdikleri sizlere aktaracaklar. Desteklerini sunan bakanlıklarımıza, sporlarımıza, katılımcılarımız, sanayi odasına teşekkür ediyorum. Güzel bir sempozyum geçirmek dileğiyle.


‘SANAYİCİLERLE BİRLİKTE GÜVENLİ İŞ ALANLARI YARATMAYA DEVAM EDECEĞİZ’


Daha sonra konuşan KOÜ Rektör Yardımcısı Elif Öğüt ise sanayi kuruluşları ile işbirliklerinin süreceğini belirterek şunları söyledi; "Proses emniyeti çalışma alanlarında çevre güvenliğini sağlamak adına önemli bir rol oynamaktadır. Sanayide proses emniyeti sadece iş güvenliği sağlamaz sürekliliğe de sağlar. Alanında uzman kişiler risk değerlendirmesi ekipman desteği gibi birçok konuda önemli bilgiler paylaşacaktır. Sempozyum boyunca bilgi paylaşımı ve ağ kurma fırsatı yakalanacak. Bizler üniversite olarak sanayicilerle birlikte daha güvenli iş alanları yaratmaya devam edeceğiz."

‘RİSKLERİN GÖZ ARDI EDİLMEMESİ GEREKİYOR’


KOÜ Rektör Yardımcısı Elif Öğüt’ten sonra konuşan Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahsin Tuğrul ise konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bugün burada bir araya gelmemize neden olan Proses Emniyeti Sempozyumuna dönecek olursak; iş sağlığı ve güvenliğine bağlı olarak ortaya çıkan büyük endüstriyel kazaların günümüzde tüm dünyanın ve ülkemizin önemli sosyo-ekonomik sorunları arasında yer aldığını görüyoruz. Ayrıca sanayiyi ve proses güvenliğini tehdit edebilecek ve son yıllarda iklim değişikliklerinin etkisi ile artan doğal afetlerin oluşturulabileceği risklerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Bu sebeple bu yılki sempozyumumuzda ana temamızı; “Sanayi Depreme, Diğer Doğal Afetlere ve Büyük Endüstriyel Kaza Risklerine Ne Kadar Hazır?” olarak belirledik. Her yıl dünyada milyonlarca insanın, doğal afetler ve iş kazaları sonucunda hayatını kaybettiğini biliyoruz.
 


‘KAZA RİSKLERİNİ EN AZA İNDİRGEDİĞİNİ BİLİYORUZ’


99  Gölcük depreminin acıları aradan geçen yıllara rağmen hala tazeyken, bu yıl Kahramanmaraş merkezli ve çok büyük bir coğrafyayı etkileyen şiddetli depremler yaşadık. Bu depremlerde hayatlarına kaybedenlere Allahtan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Diğer taraftan; proses emniyetinde teknolojik gelişmelere adapte olan ve süreçlerini dijital olarak yöneten şirketlerin daha güvenli olduğunu ve kontrollü süreç yönetimleri ile kaza risklerini en aza indirgediğini biliyoruz. Bu iki günde tüm bu konuları ve iyi uygulama örneklerini değerli ulusal ve uluslararası konuşmacılarımızla tartışıyor olacağız.

‘DESTEK OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ’


Bugünkü sempozyumumuza destek olan başta; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere bizleri destekleyen tüm kurum ve kuruluşlara, üniversitelere, odalara, STK’lara, firmalarımıza, bize ev sahipliği yapan Kocaeli  Büyükşehir Belediyesi’ne ve organizatör firma Chem Media/Artkim Group’a teşekkür ederiz.”

12 Eyl 2023 - 12:44 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.