Zeytinoğlu ödemeler dengesi ile işgücü verilerini değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan şubat ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.

T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan şubat ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Şubat ayında cari denge 2 milyar 610 milyon dolar açık verdi. Bu açığın temelinde hizmet gelirlerinin katkısının azalmasının etkisini görüyoruz. Şubat ayında hizmetler dengesi net girişleri pandemi etkisiyle 494 milyon dolar ile sınırlı kaldı. Geçen yılın şubat ayında hizmetler dengesi kaleminde 1 milyar 478 milyon dolar net giriş olmuştu. Bunun yanında şubat ayı dış ticaret açığındaki artış da açığı yükselten bir diğer etken oldu. Bu gelişmelerle yıllık cari açık 37 milyar 786 milyon dolara yükseldi.” dedi. Zeytinoğlu, “Mart ayında gerçekleşen rekor ihracatla dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.2 geriledi. Bu gelişme cari açığa olumlu yansıyacaktır.” dedi.

TÜİK tarafından açıklanan şubat ayına ait işsizlik oranını da değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Şubat ayında işsizlik oranı yüzde 13.4 ile hem ocak ayı hem geçen yılın aynı ayına göre 0.7 puan arttı. Açıklanan rakamların detaylarına baktığımızda, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre işgücüne katılanlar 89 bin kişi artarken, iş gücüne dahil olmayanların 1.1 milyon kişi arttığını görüyoruz. TÜİK tarafından yeni açıklanmaya başlanan, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise şubat ayında yüzde 28.3 olarak gerçekleşti. Bu oranda 2020 yılı şubat ayına göre 7.5 puanlık artış var. Ocak ayına göre ise 1.2 puanlık bir iyileşme olduğunu görüyoruz.” dedi.

13 Nis 2021 - 10:13 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.