Zeytinoğlu: İhracat Artışı Hız Kesti

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu dış ticaret rakamlarını değerlendirdi. Ayhan Zeytinoğlu, "Ocak-ağustos döneminde ise bu kalemde 17.9'luk azalma var. Önümüzdeki dönemde yatırımların azalacağına işaret ediyor. dedi.

KSO BAŞKANI AYHAN ZEYTINOĞLU DIŞ TICARET RAKAMLARINI DEĞERLENDIRDI

-Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ağustos ayı geçici dış ticaret verilerine göre ihracat yüzde 1.47 artarak 12.5 milyar dolar ithalat yüzde 1.07 artarak 14.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise yüzde 0.9 azalarak 2.5 milyar dolar olarak geçekleşti.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede Ağustos ayında ihracat artışının hız kestiğini görüyoruz. Kurban Bayramı nedeniyle geçen yıla göre yüzde 1.47lik sınırlı artış oldu. Bununla birlikte ihracatta döviz kurunun bu kadar destekleyici olmasına rağmen istediğimiz rakamlara çıkmamasının Dünya ve en büyük pazarımız Avrupadaki durgunluk olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bu yavaşlama bizi maalesef etkilemeye başladı. Önümüzdeki dönem umarız ihracatta geçmiş aylarda yakaladığımız artış ivmesi devam eder. dedi.

Ocak-ağustos dönemi ihracatının geçen yılın aynı döneminin yüzde 2.6 üzerinde olduğunu söyleyen Zeytinoğlu İlk sekiz aylık ihracatımız 111.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen hafta Ticaret Bakanımız tarafından İhracat Ana Planı açıklandı. Sürdürülebilir ihracat anlayışını hedefleyerek hazırlanan bu planın ihracatımıza ivme kazandırmasını temenni ediyoruz. Bu plan ile belli sektörlerde yoğunlaşan ihracatın tabana yayılmasına destek olmasını bekliyoruz. dedi.

Ağustos ayında yüzde 1.07 artışla 14.9 milyar dolar ithalat gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu Döviz kurları nedeniyle ithalat geçen yıl ile hemen hemen aynı seviyede gerçekleşti. Nitekim 2017 yılının ağustos ayında 19.1 milyar dolar ithalat yapmıştık. dedi. Zeytinoğlu İthalat alt kalemlerini incelediğimizde sermaye mallarındaki yüzde 6.9luk gerileme dikkat çekiyor. Ocak-ağustos döneminde ise bu kalemde 17.9'luk azalma var. Önümüzdeki dönemde yatırımların azalacağına işaret ediyor. dedi.

05 Eyl 2019 - 09:35 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.