Zeytinoğlu, Enflasyon Oranlarını Değerlendirdi

KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret rakamları ve enflasyon oranlarını değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, şubat ayında enflasyonda sınırlı artış olduğunu belirterek, yaz aylarına kadar enflasyonda ufak gerilemelerin görülebileceğini söyledi.

Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Şubat ayında enflasyonda artışın devam edeceğini bekliyorduk. Ancak artış beklentilerin altında daha sınırlı oldu. Şubat enflasyonu aylık yüzde 0.35 artışla yıllık yüzde 12.37’ye yükseldi. Enflasyon artış hızının yavaşlamasında, gıdadaki sınırlı artışın, giyim ve ayakkabıda grubundaki sezonsal gerileme ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisi görülüyor.” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Yaz aylarına kadar enflasyonda ufak gerilemelerin görülebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Şubat ayında yıllık ÜFE’nin baz etkisiyle yüzde 8.84’ten yüzde 9.26’ya yükseldiğini söyleyen Zeytinoğlu, “ÜFE aylık yüzde 0.48 artışla yıllık yüzde 9.26’ya yükseldi. Önümüzdeki aylarda yine baz etkisiyle ÜFE’de gerilemeler bekliyoruz. Dolayısıyla ÜFE’nin TÜFE’yi yukarı çekme yönündeki baskının azalacağını düşünüyoruz.” dedi.

-KSO Başkanı Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin de değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Şubat ayında ihracatımız 13.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı ayının yüzde 2.6 üzerinde ve en yüksek şubat ayı gerçekleşmesi. İthalat ise şubatta yüzde 8.3 artışla 17 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dolayısıyla dış ticaret açığında artış devam etti ve şubatta 3.1 milyar dolara yükseldi. Bu cari dengeye de yansıyacaktır.” dedi.

İthalat alt kalemlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Şubat ayında hammadde ithalatında yüzde 9.8’lik artış üretimde hareketliliğin devam edeceğine işaret. Diğer taraftan tüketim malları ithalatında da yüzde 29.4’lük artış ertelenen tüketimlerin başladığını gösteriyor. Sermaye mallarındaki yüzde 10.1’lik gerileme var. Arzumuz yatırımlara yönelik kalemlerde artışların olması.” dedi.

04 Mar 2020 - 11:15 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.