Yürüyüş Yolu’ndaki Çınar Ağaçları Koruma Altına Alındı

İzmit Yürüyüş Yolu’ndaki asırlık çınarların tedavisi için yapılan işbirliği kapsamında İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Orman Fakültesi akademisyenleri, Yürüyüş Yolu’ndaki tescilli çınar ağaçlarını inceledi.

Yürüyüş Yolu’ndaki Çınar Ağaçları Koruma Altına Alındı
Haber albümü için resme tıklayın

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından verilen talimat doğrultusunda İzmit Yürüyüş Yolu’nun asırlık çınarları tek tek tedavi altına alınıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Üniversitesi ile yaptığı işbirliği kapsamında tedavi programı öncesi İstanbul Üniversitesi’nden akademisyenler, İzmit’e gelerek Yürüyüş Yolu’ndaki tescilli asırlık çınar ağaçlarını inceledi. İstanbul Üniversitesi’nin vereceği destek öncesinde, ön incelemeler için İzmit’e gelen akademisyenlere, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Cenan Turan da eşlik etti.

TEKNİK ÇALIŞMALAR ÖNCESİ AĞAÇLAR İNCELENDİ

İzmit Yürüyüş Yolu üzerinde bulunan asırlık çınar ağaçlarının tedavisiyle ilgili çalışmalara başlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Orman Fakültesi ile iş birliği yapıyor. İşbirliği kapsamında üniversitenin yapacağı teknik çalışmalar öncesinde Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Türker Dündar ve Prof. Dr. Nusret As, Ormancılık Meslek Yüksek Okul Müdürü Doktora Öğretim Üyesi Ahmet Hakyemez, İzmit’e gelerek Yürüyüş Yolu’nda bulunan ağaçlar üzerinde önce inceleme yaptı. Ağaçların fiziki yapısı ve yüzeylerini inceleyen akademisyenler, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Cenan ve ilgili personellerden bu güne kadar yapılan tedavi işlemleri hakkında bilgi aldı.

BİZİM ÖNCELİĞİMİZ AĞAÇLARIN ÖMRÜNÜ UZATMAK”

Öğretim Üyesi Ahmet Hakyemez, “Amacımız yaşlı ve fonksiyonları bizim için oldukça değerli olan bu ağaçların, ömrünü uzatmak, onlara destek olmak en önemli görevimizdir. Görevlerimizden birisi de bu ağaçların sağlıkla ilgili sorunlu olan bölgelerini kontrol altına almak. Bu hastalıklı ve yaralı bölgeleri kontrol altına almak ve bu alanların derinleşmesini önlemeyi amaçlıyoruz. Burada yapacağımız çalışmalar aslında belli. Ağaçtaki ölü olan kısmı temizlemek, daha sonra da ağacın canlı kısmına ulaştıktan sonra canlı kısım üzerine kabuklandırma yapılmasıdır.” şeklinde konuştu.

BİTKİLER DE BİZİM GİBİ CANLIDIR”

“Nasıl ki insan vücudundan deriyi kaldırdığınızda enfeksiyonlara karşı korumasız kalıyorsa ağacından kabuğu kaldırılırsa ağaçta hastalıklara karşı korumasız kalır.” diyerek sözlerinde devam eden Hakyemez” Biz burada ağacın tedavisi yapıldıktan sonra bu bölümün enfeksiyon, böcek ve diğer hastalıkların bulaşmaması için kabuklandırarak kapatılmasını sağlayacağız. Bir bakıma suni kabuk yapmayı amaçlıyoruz. Bunu yaptıktan sonra yaralı kısımları dolgu malzemeleriyle kapatacağız. Bitkiler bizim gibi canlıdır, onların varlığı bizim için gereklidir. Bu tip yaşlı ağaçların her mevsimde sürekli olarak takip edilmesi gerekiyor. Amacımız bu ağaçları sürekli olarak canlı tutmaktır” dedi.

ASIL RİSK İÇTEN OLUŞAN ÇÜRÜMELERDİR”

Prof. Dr. Nusret As ise “Dışarıdan bakıldığında bu ağaçtaki yara açıkça görülmekte. Yani burada kusuru açıkça görmekteyiz. Görünür olduğunda zaten buna müdahale edebiliyorsunuz ve gerekli tedbirleri alabiliyorsunuz. Asıl önemli olan dışarıdan kendini belli etmeyen, belli bir yaştan sonra ağaçlarda oluşan iç kovuklaşma dediğimiz, içten oluşan çürümeler oluşabiliyor. Asıl risk bunlardadır. Bu çürümeler dışarıdan kendini belli etmez ama aslında içeriden çürüme vardır. Bu durumda kendini belli etmeyen ağacın çürümesine ve yıkılmasına neden olabiliyor.” şeklinde konuştu.

AĞACIN İÇYAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER ORTAYA ÇIKACAK”

Bu durumun kayıplara neden olduğunu kaydeden Prof. As ” İşte bu tür kusurların ortaya çıkarılabilmesi için yeni yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemler Türkiye’de mevcutt. İşte bu yöntemlerden birisi de Akustik Tomografi dediğimiz yöntem. Yani bir nevi ağacın belli bölgelerinin tomografisinin çekilmesiyle zaman içerisindeki içyapısındaki değişimlerin ortaya konulması mümkün. Bu şekilde dışarıdan belli olmasa bile meydana gelen çürüklerin tespiti ve tedavisi yapılabilmektedir” şeklinde konuştu.

AĞAÇLARIN AKUSTİK TOMOGRAFİ CİHAZI İLE RÖNTGENİ ÇEKİLECEK

Büyükşehir Belediyesi Orman Mühendisleri tarafından Yürüyüş Yolu’nda ağaçlar üzerinde yapılan incelemelerde, ağaçların kovuk ve gövdelerinin içerisinde dışarıdan fark edilmeyen çürüklerin olabileceği kanısına varıldı. Yapılan incelemeler sonrasında ağaçların iç kısım durumlarının tespiti için İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Orman Fakültesi ile işbirliğinin yapılmasına karar verildi. Yapılacak olan işbirliği kapsamında Akustik Tomografi cihazı ile asırlık çınar ağaçlarının röntgeni çekilerek, iç kısımlardaki çürüyen ve kuruyan bölümler tespit edilecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından Yürüyüş Yolu’ndaki asırlık ağaçlarda yapılacak olan tedaviler sonucunda ağaç devrilmelerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

TESCİLLENEREK, KORUMA ALTINA ALINDI

26 Tem 2019 - 10:29 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.