Valilikte Toplantının Gündemi "Kadına Şiddet"

Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Koordinasyon Toplantısı Vali Hüseyin Aksoy başkanlığında gerçekleştirildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının önderliğinde başlatılan çalışma sonucunda, İçişleri Bakanı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Adalet Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Sağlık Bakanı ve Diyanet İşleri Başkanı ortak imzasıyla yürürlüğe giren, 75 (yetmiş beş) maddeden oluşan, 2020-2021 yılları “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” ile Valiliklere verilen görev ve sorumlulukların gecikmeksizin uygulamaya geçirilmesi, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun uygulanmasında etkinliğin, koordinasyonun arttırılması ve yaşanan üzücü olayların tekrarlanmasının önlenmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığımız tarafından 17 Aralık 2019 Salı günü 81 ilimizde eş zamanlı olarak saat 10:00’da toplantı yapılması planlamıştır.

Bu kapsamda ilimizde de, Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Koordinasyon Toplantısı Vali Hüseyin Aksoy’un başkanlığında gerçekleştirildi.

Makam Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Vali Hüseyin Aksoy’un yanı sıra, Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Vali Yardımcıları Dursun Balaban, Dr. Osman Abdullah Günaydın, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Aslan, Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Ayşegül Gökalp Kutlu, Öğretim Üyesi Resmiye Özdilek, Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, İl Müftüsü Sinan Cihan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney katıldı.

Vali Hüseyin Aksoy toplantı öncesi basına yaptığı açıklamalarda; “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı çerçevesinde Valiliğimizce yürütülecek çalışmalar ile ilgili bir toplantı aşamasındayız. Özellikle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın koordinasyonunda İçişleri Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı bir araya gelerek, bir protokol imzaladı. 75 maddeden oluşan bu protokolle 2020-2021 yılları arasında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı hazırlanarak, Valiliklere gönderildi. Bugün 81 ilde saat 10:00’da eş zamanlı olarak toplantı gerçekleştiriliyor. Temel amaç; aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadeleyi daha etkin bir şekilde gerçekleştirmektir. İlgili kurum paydaşlarımızla birlikte bu toplantıyı gerçekleştireceğiz. Sadece polisiye tedbirlerle şiddetle mücadele etmek mümkün değildir. Bu anlamda sivil toplum örgütlerimizin de, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın da çalışmalara büyük katkı vermesi büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan bu toplantımızda Kocaeli olarak ilimizdeki yaşanan olayları, mevcut durumumuzu gözden geçirip, bundan sonraki süreçte yapmamız gereken çalışmaları da ele alarak ilgili birimlerimizle paylaşacağız. Temel amacımız; kadına yönelik şiddetin en aza indirilmesi ve ortadan kaldırılmasıdır. Hepinizin bildiği üzere Kocaeli Valiliği olarak yürütmekte olduğumuz Kadın Sağlığı Eğitimi projesinde de biz kadınlarımıza yönelik olarak eğitim çalışmaları içerisine kadına yönelik şiddetle ilişkili bilgiler veriyorduk. Şiddet nedir, şiddete maruz kaldığında nereye ve nasıl başvuracağı konularında da kadın sağlığı eğitimi projemizde kadınlarımızla paylaştık. Bugüne kadar başladığımız eğitim süreci içerisinde 680 bin 402 kadınımız 15-69 yaş grubunda bu eğitim çalışmamıza katılarak, kadına yönelik şiddet konusunda bilgilendirilmiştir.” diyen Vali Aksoy toplantının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Toplantıda; Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele alanında çalışan tüm kurumların 2019 yılı verileri değerlendirilerek, mevcut duruma ilişkin analizler yapılarak, il ve ilçelerimizdeki 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında olay sayıları, başvuru sayıları, Kanun kapsamındaki alınan tedbirlerin niteliği, uygulamanın daha iyiye götürülmesi için il ilçe bazında ve Bakanlıklar tarafından planlanması gereken tedbirler değerlendirilerek, son dönemde yaşanan üzücü olayların analizleri de yapılarak, benzer nitelikte olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirler üzerinde yoğunlaşılacaktır..

Şiddet önleme merkezimize polis irtibat görevlisi görevlendirilerek, risk düzeyi yüksek olayların muhakkak sosyal, psikolojik, ekonomik yönleri ile incelenmesi, olayların meydana geldiği andan itibaren takip edilmesi için sistem geliştirilmesi, şüphelilerle ilgili (öfke kontrolü gibi) önleyici destek hizmetlerinin uygulanması, etkinliğinin arttırılması ve takibinin yapılması, kadına yönelik şiddetle ilgili mücadelede sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığı, diğer kurumların (baro, üniversiteler ve STK’ların) sürece dahil olması için yapılması gereken çalışmaların planlanması, bu hususların ilimizde ve ilçelerimizde eylem planı haline getirilmesi gibi bir çok konuda çalışma ve değerlendirme yapılarak, Bakanlıklarımızın ortaya koyduğu seferberlikte illerimizin de üzerlerine düşen sorumlulukları gecikmeksizin gerçekleştirmeleri için gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırılmıştır.

17 Ara 2019 - 13:51 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.