Valilik Dünya Kanser Gününde O Rakamları Paylaştı

Kocaeli Valiliği 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Yayınlanan mesajda Valiliğin kansere yönelik yaptığı programlar doğrultusunda 37 meme kanseri vakasının tespit edildiği ve sosyal yaşam, sağlık gibi birçok konuda 2018 yılı verilerine göre Kocaeli nüfusunun 100’ne ulaştığı öğrenildi.

Kocaeli Valiliği’nden yapılan açıklama ise şu şekilde “Dünya genelinde görülme sıklığı giderek artmakta olan kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin arttırılmasını sağlamak amacıyla 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda kanser yapılan istatistiki çalışmalara göre ölüm nedenleri arasında da ilk sıralarda yer almakta olup, ülkemiz için de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanserin bazı türlerinde hastalığın ortaya çıkışı engellenebilir. Bu nedenle kanserde birincil ve ikincil korunma ayrıca önem taşır. Birincil koruma; kanser oluşumuna neden olan risk faktörlerinin ortadan kaldırılarak hastalığın oluşumunun engellendiği koruma şeklidir. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunma, düzenli spor yapma, sağlıklı beslenme, alkol, sigara, radyasyon ve stresten uzak durma, gereksiz ilaç kullanımından kaçınma ile emzirme bunların arasında sayılabilir. İkincil koruma ise, kansere karşı yapılan erken tanı ve tarama faaliyetlerini kapsar. Uygun yaş gruplarına göre Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz sunulan, toplum tabanlı kanser tarama programları bu kapsamda yapılan çalışmaları içerir. Valiliğimiz himayesinde, Valimiz Sn. Hüseyin Aksoy’un eşi Sn. Hülya Aksoy’un Koordinatörlüğünde, İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından başarıyla yürütülen "Kocaeli Valiliği Kadın Sağlığı Eğitim Projesi" ile İlimizde kanserde erken tanıya yönelik tarama çalışmalarına çok önemli katkı sağlanmıştır.

Proje kapsamında; kadınlarımıza meme kanserinin erken tanısında çok önemli olan kendi kendine meme muayenesi yapmasını öğretmek ve 20 yaşından itibaren her ay uygulamasını sağlamak, Aile Sağlığı Merkezleri ile KETEM (Kanser Tarama Teşhis ve Eğitim Merkezi)’lerde ücretsiz uygulanan meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri tarama hizmetleri konusunda onları bilgilendirmek ve bu hizmetlerden faydalanmalarını sağlamak, kadın üreme sağlığı, menapoz, normal doğum, anne sütü ve emzirmenin önemini anlatmak, fiziksel aktivite, obezite ve diyabetten korunmak için neler yapılması gerektiği konusunda farkındalık oluşturmak, sigara, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığının zararları konusunda onları bilinçlendirmek, organ bağışının ve akılcı ilaç kullanımının toplum için önemini anlatmak, kadınlarımızı şiddete uğradığında, uğrama tehlikesi ile karşı karşıya kaldığında ya da böyle bir duruma tanıklık ettiğinde başvurabileceği kurum ve kuruluşlar ile 6284 sayılı kanun hakkında bilgilendirmek amaçlanmıştır.

Sektörler arası iş birliğinin sağlanması amacıyla, 23.10.2017 tarihinde Valimiz Sn. Hüseyin AKSOY ve eşi Sn. Hülya Aksoy’un ev sahipliğinde, geniş katılımlı Proje Tanıtım Toplantısı düzenlenmiş, projenin il genelinde duyurulması sağlanarak çalışmalar başlatılmıştır. Sonrasında ise Sayın Hülya Aksoy’un katılımları ile; ilçe tanıtım toplantıları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kadın muhtarlara yönelik toplantılar, Belediyelerimizin kadın kursiyerlerine yönelik toplantılar, köy programları, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda öğrenci- veli ve kadın çalışanlara yönelik toplantılar, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı kadın çalışanları ve personel eşlerine yönelik yapılan programlar, Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası kadın çalışanlarına yönelik program, Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi kadın çalışanlarına yönelik işaret dili ile yapılan program, İl Müftülüğü kadın çalışanları ve personel eşlerine yönelik yapılan programlar, Gölcük Donanma Komutanlığı kadın çalışanları ve personel eşlerine yönelik yapılan program, Valilik yerleşkesi kadın çalışanlarına yönelik program, kamu hastaneleri ve özel hastanelerde çalışan kadın personeller ve hasta yakınlarına yönelik yapılan programlar, Arapça tercüme ile Suriyeli kadınlarımıza yönelik programlar, KETEM programları, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri gibi birçok faaliyet gerçekleştirilerek, İlimizde kadının olduğu her yere ulaşılmıştır.

2018 yılı Kocaeli nüfusuna göre öncelikle hedef kitle 15-69 yaş arası 678.868 kadınımız olarak belirlenmiş olup, 2019 yılı içerisindeki nüfus artışı ile birlikte eğitim verilen yaş grubundaki kadın sayımızda da artış olmuştur. Kurulan eğitim ekipleri ile proje başlangıcından bugüne kadar, 681.966 kadınımıza eğitim verilerek 2018 yılı hedef nüfusunun 100’ üne ulaşılmıştır. Talepte bulunan 6.691 kadınımıza, doktorlarımız tarafından eğitim sonrası klinik meme muayenesi yapılmış, anormal bulgu tespit edilen 110 kişi ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilmiştir. Proje başlangıcından itibaren eğitim alan 40-69 yaş arası kadınlarımızdan 14.096 kişi mamografi ve USG çektirmiş olup, patoloji tespit edilen kadınlarımızdan ilimizde toplam 37 kişiye meme kanseri tanısı konularak gerekli tedavi ve takip sürecine başlanmıştır. Tanı alan kadınlarımıza aynı zamanda psikolojik ve sosyal destek de sağlanmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması kapsamında, 30-65 yaş arası kadınlarımızdan eğitim sonrası 23.427 kişi HPV Testi ve pap smear yaptırmıştır. Patoloji tespit edilen 659 kadınımız proje birimimiz tarafından takip edilmektedir. TÜİK 2019 yılı Kocaeli nüfusuna göre, 15-69 yaş arası kadın sayımız güncellenerek eğitimlere ve eğitim sonrası değerlendirme çalışmalarına titizlikle devam edilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

KOCAELİ VALİLİĞİ

03 Şub 2020 - 13:59 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.