Tarihi Konaklar Hayat Buldu

İzmit’te tamamı Osmanlı ve 20. yüzyılın ilk döneminden kalma tarihi konaklar İzmit Belediyesi sayesinde hayat buldu. Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar, harabe, yıkılmakla yüzü yüze kalmış çok sayıda konak Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın büyük çabaları sonucu restore edilerek yok olmaktan kurtarıldı.

Konaklar, aslına uygun olarak restore edilmekle kalmadı sosyal ve kültürel amaçlar için kullanılmaya başlandı. İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, tarihi değerlere sahip çıkmayı kendilerine görev kabul ettiklerini ifade ederek “ tarihimizin izlerini taşıyan atalarımızdan bizlere emanet onlarca yapı ne yazık ki yıllarca kimisi ilgisizlikten kimisi de kasıtlı olarak yıkılarak yok olmuş. Göreve geldiğimizde ayakta zor duran tarihi değerlerimizi kurtarıp bunları gelecek nesillere bırakmak için projeler hazırladık. Zaman zaman karşılaştığımız engellere aldırmadan, yılmadan yolumuza devam ettik. Bugün bu çabalarımız sonucu bir çok tarihi yapı restore edildi. Restore edilen yapıların kapısına kilit vurulup öylece kalmasına da gönlümüz razı olmadı. Bunun için de atalarımızın hatırları bulunan bu yapıları, müze, kültür ve gençlik merkezi şeklinde değerlendirmeye başladık. O yapıların içinde yaşam olsun ki ayakta kalabilsin. Biz de bunu yaptık” dedi.

SAATÇİ ALİ EFENDİ KONAĞI

Veli Ahmet Mahallesi Alaca Mescit Yokuşu’nda bulunan Saatçi Ali Efendi Konağı 1774 yılında yapılan ve mimari yapısıyla dikkat çeken yapılardan biri. Uzun yıllardır kapısı kilitli duran konak Başkan Doğan göreve geldikten sonra İzmit Belediyesi’ne tahsis edildi. İzmit’e hakim bir noktada bulunan konakta haftanın yedi günü sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor.

SARI KONAK (SİRKECİLER)

İzmit’in en eski mahallelerinden olan Hacıhasan Mahallesi’nde bulunan Sarı Konak (Sirkeciler) 1886 yılında yapıldı. Konak şahıs mülkiyetindeyken İzmit Belediyesi tarafından kamulaştırılarak restore edildi. Sarı konak halen meslek edindirme kursları için kullanılmaktadır. Konak 780 bin liraya restore edildi.

ELBEYOĞLU KONAĞI

Akçakoca Mahallesi’nde denize hakim bir noktada bulunan konak geleneksel karkas taşıyıcı sistemle inşa edilmişti. Akçakoca Dere Camii yanındaki konak İzmit Belediyesi’nce 180 bin liraya restore edildi. Yapı muhtarlık ve İZMEK kursları için kullanılıyor.

YEŞİL KONAK

Hacıhasan Mahallesi Tezer Sokak’ta bulunan yapı bodrum, zemin, birinci kat ve cihannüma katından oluşmaktadır. 10 yıl öncesine kadar virane haldeki yapı İzmit Belediyesi’nce kamulaştırılarak restore edildi. 650 bin lira harcanarak restore edilen yapı halen belediyecilik müzesi ve halıcılık kursu için kullanılıyor.

BASIN MÜZESİ

Akçakoca Mahallesi Kapanca Sokak’ta 19.yy. sonunda inşa edilen geleneksel İzmit evleri özelliğini taşıyan yapı yaklaşık 500 bin lira harcanarak restore edildi ve halen basın müzesi olarak kullanılmaktadır.

KÜÇÜK KÖŞK

Akçakoca Mahallesi’nde 19.yy. da inşa edilen köşk Osmanlı döneminin nadir yapılarındandır. Yaklaşık 500 bin lira harcanarak restore edilen yapı kültürel amaçlı olarak kullanılmaktadır.

YILMAZLAR EVİ

Hacıhasan Mahallesi’nde 20.yy. başında inşa edilen yapı kamulaştırılarak 370 bin liraya restore edildi. Yığma tuğla ve ahşap karkas sistemli yapı sosyal ve kültürel amaçlı kullanılıyor.

BAÇ KONAĞI

Cedit Mahallesi Baç mevkiindeki yapı 19.yy. da yapılmış. Zemin ile birlikte 3 katlı yapı İzmit Belediyesi’nce istimlak edilerek restore edildi. Yaklaşık 2 milyon liraya istimlak edilerek restore edilen yapı gençlik merkezi olarak kullanılıyor.

25 Ara 2018 - 14:46 - Kültür & Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.