Peki, Mevsimsel Grip Hastalığı Nedir?

Mevsimsel Grip Hastalığı (Grip), influenza virüsünün neden olduğu, genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkilemektedir. Grip virüsleri tüm dünyada zaman zaman fazla sayıda insanda hastalık etmeni olabildiğinden korunma yöntemleri oldukça önem kazanmaktadır.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde 2005 yılından beri grip hastalığını izlemek, salgın riskini ve grip virüsünün yaygınlığını, tiplerini tespit etmek için Aktif Sürveyans İzleme Değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Belli merkezlerde hastalardan sürekli numuneler alınmakta, sonuçlar anlık elektronik olarak takip edilmekte, Sağlık Bakanlığı ile de paylaşılmaktadır. İlimizde de halihazırda anormal bir durum olmayıp yukarıda bahsedilen grip vakaları (domuz gribi dahil) normal mevsimsel sürecinde seyretmektedir. Daha ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan www.grip.gov.tr web adresini ziyaret edebilirler.

Domuz Gribi Nedir?

Bazı hayvanlar da grip hastalığına yakalanabilmektedir. Hayvanlardaki grip virüsleri normalde insanlara bulaşmaz ama bazen yapılarını değiştirerek insanlara bulaşabilme özelliği kazanmaktadır. Domuz gribi denilen hastalık ilk defa 2009 yılında Meksika’da bu şekilde ortaya çıkmıştır. Daha sonraki yıllarda domuz gribi virüsleri de mutad mevsimsel grip virüsleri arasında yerlerini almışlardır. Domuz gribinin klinik seyri ve tedavisi diğerlerinden bir farklılık göstermemektedir. Yukarda bahsedilen mevsimlerde insanlarda diğer grip virüslerinin yanı sıra domuz gribi vakalarının da görülmesi bir salgın anlamına gelmemektedir.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Ateş (en az 38 °C) yükselir ve titreme görülür, baş ve karın ağrısı eşlik edebilir. Bunların dışında kuru öksürük, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de görülebilir. Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal, küçük çocuklarda huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku hali olabilir. Belirtiler hastaların günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir. Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir.

Grip Nasıl Bulaşır?

Temel olarak hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır. Hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırması sonucu etrafa influenza (grip) virüsü içeren milyonlarca damlacık dağıldığı, bu damlacıkların enfekte bireylerin 100 - 180 cm (1-2 metre) uzağına kadar yayılabildiği gösterilmiştir. Bu damlacıkların bulaştığı yüzey ve nesnelere temas edildikten sonra ellerin ağız, burun veya göze sürülmesi, tokalaşma, öpüşme ile bulaşabilme olabilmektedir. Virusler kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde 2-8 saat canlı kalmaktadır. Bulaştırıcılık belirtilerin ortaya çıkmasından bir gün önce başlamakta, 5-7 gün sürmektedir.

Tedavi

Grip belirtileri ortaya çıkınca önce aile hekimine başvurulması, verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması, bol sıcak su içilmesi, istirahat ve damlacık izolasyonu tedbirlerinin uygulanması, rastgele antibiyotik kullanılmaması çok önemlidir. Çünkü antibiyotikler sadece belli bakterilere karşı etkilidir, virüslere karşı ise hiçbir etkileri yoktur. Yine grip hastalığı sırasında nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması durumunda tekrar aile hekimine başvurulması, gerekiyorsa yatırılarak tedavi edilmesi gerekmektedir.

Korunma

Risk grubunda yer alanların (65 yaş üstü, kanser tedavisi görenler, kronik akciğer, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, kronik kalp hastaları, bağışıklığı baskılanmış veya baskılayıcı tedavi alanlar, bunların yakınları, sağlık çalışanları gibi) hekim kontrolünde grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir.

Grip hastalığında karantina tedbirleri (Bulaşıcı bir hastalığın yayılmasını önlemek için belli bir bölgenin veya yerin kontrol altında tutulması ve buraya giriş çıkışların engellenmesi) alınmasına gerek yoktur. Ancak izolasyon (Bulaşıcı bir hastalığı olan hastaların belli bir süre diğer insanlarla temasını azaltılması veya engellenmesi) tedbirlerinin uygulanması toplumda yayılımın önlenmesi açısından oldukça yararlıdır.

İlk 5 (beş) gün evde istirahat edilerek mümkün olduğunca aile bireyleri ile yakın temastan kaçınılması, maske vb. damlacık izolasyon tedbirleri alınması çok yararlı olmaktadır. Sık sık el yıkamak, el antiseptiği ve kağıt havlu kullanmak bulaşma riskini önemli oranda azaltmaktadır. Ev ve işyerlerinde sık temas edilen yüzeylerin, kapı kollarının sık sık temizlenmesi, antiseptik malzemelerle silinmesi yine etkili korunma yöntemlerindendir.

31 Ara 2019 - 14:11 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.