BROKOLİ KANSER YAPIYOR

Nobel ödüllü bilim adamı Dr. James Watson, brokolinin kanserli hücrelerin vücuttaki yayılımını engellemediğini aksine kansere neden olduğunu iddia ett...

Nobel ödüllü bilim adamı Dr. James Watson, brokolinin kanserli hücrelerin vücuttaki yayılımını engellemediğini aksine kansere neden olduğunu iddia etti

Uzmanlara göre; proteinler, kanserli hücrelerin vücutta hızla yayılmasına neden oluyordu. Brokoli de bu proteinlerin üretimini engelleyerek sağlığı koruyordu. Ancak Nobel ödüllü bilim adamı Dr. James Watson içerdiği antioksidanlar nedeniyle brokolinin kanseri önlemekten öte kansere neden olabileceğini iddia etti. Watson, sanıldığının aksine ‘eğer bir kanser hastası çilek, böğürtlen, dut veya diğer antioksidanlar ile besleniyorsa bu kemoterapinin işlemesini engelleyebilir’ tezini ortaya attı.

KANSERLİ HÜCRELERİ ÖLDÜRMEMİZE ENGEL OLUYOR

ABD’li bilim insanı, “Herkes antioksidanların çok işe yaradığını düşünüyor... Ancak ben, bu maddelerin kanserli hücreleri öldürmemizde bize engel olduğunu düşünüyorum” dedi.

ARAŞTIRMALAR WATSON’I DESTEKLİYOR

Yakın zamanda yapılan araştırmalar, Watson’ın raporunu destekliyor. Bilim insanları, en son araştırmalarda antioksidanlar arasında yer alan E-vitamininin, kanser riskini azaltmadığını, hatta yaşam süresini bile azalttığını belirtti.

Öte yandan, antioksidanları bloke eden ‘anti-antioksidanların’, kanser ilaçlarını daha etkin hale getirebileceği ifade edildi.

PROTEİNLER İŞE YARAYABİLİR

Watson’ın ‘anti-antioksidan’ teorisi, ironik bir durum da ortaya koyuyor. 1994 yılında hayatını kaybeden biyokimyager Linus Pauling, antioksidanlar arasında yer alan C vitamininin bol miktarda alınmasını savunmuştu. James Watson ve Francis Crick, 1953 yılındaki DNA sarmalı keşifleriyle bu amacı güden Pauling’i geride bırakmayı başarmıştı. Watson, kanserle umut vaat eden bir hedefin hücrelerde bulunan Myc proteini olabileceğini belirtti. Hücreler içinde 1000’den fazla molekülü kontrol eden bu proteinin, kanserle ilişkisi olduğu düşünülüyor. Bilim insanları, Myc’i devre dışı bırakmanın apoptoz denilen süreci başlatarak, kanserli hücrelerin kendilerini imha etmelerine yaradığını düşünüyor.

11 Oca 2013 - 08:31 - Diğer


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.