Baro'dan Ayşe Acar Cinayeti Açıklaması!

Kocaeli Barosu, eski eşi tarafından öldürülen Ayşe Acar cinayetiyle ilgili açıklama yaptı. Baro, cinayetlerin sebebinin bireysel değil, toplumsal olduğuna dikkat çekti.

Geçtiğimiz Çarşamba günü özel bir kurumda eski eşi tarafından öldürülen Ayşe Acar (36) için basın açıklaması yapan Kocaeli Barosu, “Kadın cinayetleri bireysel değil aslında toplumsal bir sorundur. Topluma hakim erkek egemen anlayışın değiştirilmemesi, kadın üzerinden yanlış söylemlere devam edilmesi ve kadının erkekle eşit birey olarak kabul edilmemesinin sonucudur” dedi. Adliyede bulunan baro odasındaki açıklamayı Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Didem Turan okudu.

Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Didem Turan, “Dün 36 yaşında iki çocuk annesi Ayşe Acar güpegündüz bir kamu binasında kısa süre önce ayrıldığı eski kocası tarafından kafasına katledildi. 2019 yılının 270 gününde öldürülen kadın sayısı 285. Kadınlar her gün toplumsal tanıklığımız huzurunda katlediliyorlar. Biz kadın cinayetlerini sayılar ve listeler üzerinden okumak da istemiyoruz aslında sonuçta her bir kadın özel ve önemliydi. Her kadın cinayeti ya da şiddet vakasından sonra toplum olarak meseleye birkaç gün duyarlılık gösterip sonrasında unutarak yaşamaya devam ettiğimizi sanıyoruz” dedi.

“Her birimiz her şiddet, cinayet ve istismar vakasında örseleniyor toplumsal travma altında bu şiddetten nasipleniyoruz” diyen Turan, “Kadın cinayetleri bireysel değil aslında toplumsal bir sorundur. Topluma hakim erkek egemen anlayışın değiştirilmemesi, kadın üzerinden yanlış söylemlere devam edilmesi ve kadının erkekle eşit birey olarak kabul edilmemesinin sonucudur. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının önemi her bir cinayette daha da güçlü bir biçimde yeniden ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Kadına yönelik şiddetle ilgili İstanbul Sözleşmesi’ni hatırlatan Turan, “Türkiye ‘Kadına Karşı her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi-CEDAW ve ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi-İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamış ve birtakım taahhütler altına girmiştir. Bunlardan en önemlisi ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması, Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, Cinsler arası her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, Kadının Ekonomik, Sosyal ve Siyasi olarak güçlendirilmesi’ için her tür düzenlemeyi yapmak ve gereken önlemleri almaktır” dedi.

Kadın ve aile içi şiddeti önlemenin yanında kadın cinayetlerinin önüne geçmenin de devletin görevi olduğunu belirten Turan, “Devlet’imizi taahhüt ettiği görevleri yerine getirmeye çağırıyoruz. Kadın cinayetlerini önlemek, kadın cinayetlerinde asla ceza indirimi yapılmaması için her türlü yasal düzenlemeyi yapmak ve uygulamaya geçirmek üzere bir an önce gereğini yapmasını bekliyoruz. İstanbul Sözleşmesini hedefe alarak içlerindeki gerici zihniyeti topluma yansıtmaya ve kabul ettirmeye teşebbüs eden ve Türk kadınının Cumhuriyet yasaları ile sahip olduğu yasal haklarını elinden almaya cüret eden kötücül zihniyete açıkça ve yüksek sesle yeter artık diyoruz” dedi.

Turan son olarak “Kadınların hayatı ölüme değil yaşama adanmıştır. Hiçbir erkeğin emaneti, malı, namusu değiliz. İnsanız, eşitiz, bireyiz. Ayşe Acar kardeşimiz için çok üzgünüz. Kendisine Allah’tan rahmet kederli yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Kocaeli Barosu olarak açılacak ceza davasını sonuna dek takip edeceğiz. Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerini lanetliyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine son verilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

17 Eki 2019 - 12:49 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.