TÜPRAŞ için tek ses oldular!

TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınma kararına karşı bir araya gelen, KSO, KOTO, KTO ve GTO, ortak açıklama yaptı

TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınması ile ilgili Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, Körfez Ticaret Odası (KTO) Başkanı Recep Öztürk ve Gebze Ticaret Odası (GTO) Başkanı Nail Çiler ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. KSO toplantı salonunda yapılan açıklamada oda başkanları TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınacak olmasına tepki gösterdi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Tüpraş, Türkiye’nin bir numaralı üretim şirketi. İlimizde de uzun zamandan beri üretim yapmaktadır. 2018 itibariyle cirosu 79 milyar TL’dir. Bize TÜPRAŞ’ın vergisel açıdan genel müdürlüğünün İstanbul’a taşınmasından dolayı herhangi bir önemli bir kayıp olmayacak denildi. Kocaeli’de 70’li yıllarda SEKA kültürü vardı. SEKA’nın kapanmasıyla birlikte maalesef o kültür yok oldu. Mannesman aynı şekilde. İstanbul bir finans merkezidir. Finans merkezinde genel müdürlüğün olmasını istemeleri çok doğal karşılıyorum. Ama hiçbir zaman biz genel müdürlüklerin burada olmaları konusunda ısrarcı olmadık. TÜPRAŞ ihracatta Türkiye 6’ncısı. Gelir vergisinde ise 2017’de Türkiye 12’ncisi” dedi.

Sayısal verileri paylaşan Zeytinoğlu, “İSO 500 araştırmasına göre (2018) TÜPRAŞ,yarattığı katma değer ve toplam geliriyle Türkiye’nin en büyük sanayi şirketidir. Üretimden satışlarda (79 milyar TL) birinci sırada ve toplam üretimden satışların yüzde 9’unu gerçekleştirmiştir. 3,8 milyar TL vergi sonrası kâr elde etmiştir. TÜPRAŞİhracatta (2018) → 2,5 milyar dolar (Kocaeli ihracatının yüzde 8,6’sı)İthalatta (2018)13,6 milyar dolardır.

(Kocaeli ithalatının yüzde 27,9’u). Kocaeli’nin vergi geliri(2018) 73,5milyar TL (71 ilin vergi gelirlerinin toplamı kadar). Kurumlar vergisi (2018) 1,8 milyar TL. TÜPRAŞ kurumlar vergisi (2018) 207,4 milyon TL (yüzde 11,2). Vergi geliri(2017) 69,4milyar TL (72 ilin vergi gelirlerinin toplamı kadar). Kurumlar vergisi (2017) 1,7 milyar TL. TÜPRAŞ kurumlar vergisi (2017) 463,2 milyon TL (yüzde 27,3). Yıllık aidatı ise (TÜPRAŞ Rafineri Md) 625 TL. Yıllık aidat (TÜPRAŞ Genel Md) 625 TL.Munzam aidat (TÜPRAŞ Genel Md) 3.654,86 (Birden fazla odaya kayıtlı üyeler kayıtlı oldukları odaya yıllık aidatın yarısını öderler. Munzamda ise üye tarafından ilgili odalara eşit olarak paylaştırılır.”

GTO Başkanı Nail Çiler, ise “Bugün buradan taşındığı zaman büyük bir vergi kaybı yaşanacaktır. Kocaeli’nin geneline baktığımız zaman birkaç yıldır tahakkuk sıralamasında hep 1’inci sıradayız. 65 ilin toplamından fazla ihracat yapan il Kocaeli’dir. Kentin sosyalleşmesi de burada çalışan beyaz yakalılar ile ilgilidir. Kentin sosyalleşmesi de eğitimden, sosyal yaşama kadar hepsiyle ilgilidir. Üretim yapan firmalar, üretim yaptıkları kentlere vergi ödemeleridir diye düşünüyorum” dedi.

KTO Başkanı Recep Öztürk, “Biz her zaman sanayi kuruluşlarımızın yanında olmayı önemsiyoruz. Çünkü bir ilde üretim yapıldığında o ilin alternatif maliyetleri artıyor. O kuruluşlara iyi hizmet edilebilmesi için ve aynı zamanda sanayicinin de üretim kapasitesini en üst seviyede sürdürebilmesi, o ile ödenen vergi miktarı ile de alakalıdır. TÜPRAŞ’ın Genel Müdürlüğü’nü İstanbul’a taşıması gibi bir konu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir” şeklinde konuştu.

KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Kocaeli insanını temsil etme yetkisi alan herkes böyle bir konuda tüm siyasi kimliğini üzerinden çıkarıp Kocaeli’li bir kişi olarak konuşmalar yapmalıdır. Bu tür firmalarda üst düzey görev yapan kişilerin Kocaeli sosyal hayatında olması da bu kentin sosyalleşmesine faydalı olacaktır. Burada henüz kaybedilmiş olarak görmüyorum bu durumu. Kocaeli’li olarak hareket edecek tüm paydaşlar ve ona bağlı kişilerin ortak hareketiyle bu durum ortadan kalkacaktır” diye beliretti.



08 Ağu 2019 - 11:09 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.