Körfez'de 57 Farklı Balık ve Canlı Türü Yaşıyor

KOCAELİ Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile derneklerin yürüttüğü İzmit Körfezi'nin Balıkçılığı ve Sürdürülebilir Hale Getirilmesi Projesi'nde sona gelindi. Yapılan çalışmalarla temizlenen İzmit Körfezi'nde 57 çeşit balık ve canlı türünün yaşadığı tespit edildi.

KOCAELİ Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile derneklerin yürüttüğü İzmit Körfezi'nin Balıkçılığı ve Sürdürülebilir Hale Getirilmesi Projesi'nde sona gelindi. Yapılan çalışmalarla temizlenen İzmit Körfezi'nde 57 çeşit balık ve canlı türünün yaşadığı tespit edildi.

Yoğun sanayileşme ve kentleşme ile birlikte artan çevre kirliliği nedeniyle ciddi şekilde kirlenen İzmit Körfezi, 2004 yılından beri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çevre yatırımları ve sıkı denetimler sonrası eski durumuna dönmeye başladı

İzmit Körfezi'ndeki balık ve omurgasız türlerin güncel durumunu belirlemek için araştırma gemisiyle trol sörveyi gerçekleştirildi. İzmit Körfezi'nde 45 adet balık türü, 12 adet omurgasız türü olmak üzere 57 tür bulunduğu tespit edildi. Ayrıca deniz altında çekimler yapılırarak deniz canlıları görüntülendi.

İzmit Körfezi'nin kirlenmesinin önlenmesine yönelik olarak da çalışmalar yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde oluşturduğu denetim ekipleri ile sürekli olarak havadan, karadan ve denizden kontrol ve izleme yaparak kirliliğe sebep olduğu tespit edilen gemi ve deniz araçlarına cezai işlem uyguluyor. Büyükşehir tarafından bugüne kadar yaklaşık 500 gemiye toplam 20 milyon TL'nin üzerinde idari para cezası uygulandı.

İzmit Körfezi’nin altındaki yaşamı görüntüleyen Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, İzmit Körfezi geçmişinde, bir dönem çok fazla bir kirliliğe maruz kalmış. Artan nüfus ve endüstri ile beraber bu kirlilik daha da artmış. Son yıllarda alınan tedbirler ile bir iyileşme süreci içerisinde. Dedi.

Ceylan daha sonra “Marmara'nın kendine özgü bir ekosistemi var. Ancak kirlilik ile birlikte bazı türler burada yok oldu. Önceden 36 tane tür vardı. Şimdi bunların sayısı 7-8'e kadar düştü. Bize göre eksik olan parça toplumun bu konuda bilinçli olmaması. “ diyerek sözlerini sonlandırdı

13 Mar 2019 - 19:02 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.