Mevsimsel Grip Mi Domuz Gribi Mi?

Toplumda, artan grip vakalarının domuz gribi olduğu yönünde bir kanı var. Uz. Dr. Selcan Arslan Özel “grip, mevsimsel grip ve domuz gribi” hastalıklarını açıkladı.

Uz. Dr. Özel “Grip, Mevsimsel grip ,Domuz gribi Aynı ”

Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Selcan Arslan Özel “grip, mevsimsel grip ve domuz gribi” hastalıklarının aynı hastalıklar olduğunu ifade etti. Özel, alınacak basit önlemlerle hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu da aktardı.

“DOMUZ GRİBİ MEVSİMSEL GRİBE DÖNÜŞTÜ”

Gribin solunum yollarına bağlı viral bir hastalık olduğunu ve bu virüslerin insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da hastalık yapabildiğini söyleyen Özel “Domuzlarda hastalık yapan etken 2009 yılında değişiklik göstererek insanlarda da hastalık yaptı. O dönemde insanlar ilk defa bu virüsle karşılaştıkları için, hastalık salgın boyutunda ağır seyretti. Daha sonrasında domuz gribi mikrobu, mevsimsel grip hastalığına dönüşerek insanları daha hafif olarak etkilemeye başladı” dedi.

“BASİT ÖNLEMLERLE KORUNABİLİRSİNİZ”

Hastalığın belirtilerini ani yüksek ateş, şiddetli öksürük, ciddi kas ve baş ağrıları olarak tanımlayan Özel “Boğaz ağrısı ve burun akıntısı bulguları daha nadir görülür. Buda bizim mevsimsel grip hastalığını soğuk algınlığından ayırt etmemizi sağlar. Bulaştırıcılığı açısından dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü bu virüsler öksürük, tıksırma gibi nedenlerle havaya yayılarak asılı kalırlar. Havayı soluduğumuzda hastalığı kendimize bulaştırmış oluruz. Alacağımız basit önlemler sayesinde ise hastalıktan korunmak mümkündür. Özellikle günlük yaşantımızda ev ve iş yerlerimizde kapalı ortamları havalandırarak, ellerimizi sıkça yıkayarak hastalıktan korunabiliriz. Bunlar dışında portakal, mandalina gibi C vitamini açısından zengin besinleri tüketerek ve bol su içerek de hastalığın önüne geçebiriz” diye konuştu.

“RİSK GRUPLARI AŞI YAPTIRABİLİR”

Hastaların geçmeyen öksürük, inatçı ateş, solunum sıkıntısı gibi şikayetleri durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyleyen Uz. Dr. Selcan Arslan Özel; özellikle 0-2 yaş arası çocuklar, 65 yaş üstü kişiler, şeker, tansiyon, böbrek ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar ve gebelerin risk grubunda olduğunu, bu kişilerin grip aşısı yaptırmalarının gripten korunmada etkili olduğu tavsiyesinde bulundu.

17 Oca 2020 - 11:19 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.