KOÜ 'de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebiyle bilgilendirme toplantısı düzenlendi.Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr....

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebiyle bilgilendirme toplantısı düzenlendi.Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrin Çetinarslan ile Diyabet Hemşiresi Yeliz Demirhan’ın birer sunum gerçekleştirdiği toplantıda, diyabet ile ilgili çeşitli bilgiler verildi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyabet Polikliniği eğitim salonunda gerçekleştirilen toplantıya diyabet hastaları ve aileleri ilgi gösterdi. Toplantıda Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrin Çetinarslan, diyabetin önemi, tarihi ve istatistiki bilgiler içeren bir sunum yaptı. Dünya diyabet günü için 2014-2016 yılları arasında ‘Sağlıklı Yaşam ve Diyabet’ temasının ele alındığını bu kapsamda bu yılın sloganının ‘Diyabette Gözler’ olduğunu söyledi. Dünyada 2015 yılında her 11 kişiden birinin diyabetli olduğunu, 2040 yılında ise her 10 kişiden birinin diyabetli olacağını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çetinarslan, “Global Sağlık harcamalarının %12’si (673 milyar dolar) diyabetle ilgili. Her 6 saniyede bir kişi diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor” dedi. Diyabet hastalarının dikkat etmeleri gereken hususlara da dikkat çeken Prof. Dr. Çetinarslan, “Diyabet hastalarının sadece verilen reçeteyi uygulamaları yetmiyor. Hastalıkla nasıl yaşanacağını da, bir hekim kadar iyi bilmeleri gerekiyor. Üstelik sadece kendileri değil, yakınlarının da bu hastalığı öğrenmeleri gerekiyor” dedi.

Diyabet Hemşiresi Yeliz Demirhan ise, diyabet eğitimi ile ilgili bilgiler aktardı. Diyabet hastalarının bilmesi gereken konular üzerine de konuşan Hemşire Demirhan, “Diyabetli bireyler, diyabet tanımı ve tiplerini bilmeliler. Kendi kendilerini izlemeli ve durumları ile ilgili kayıt tutmalıdırlar. İnsülin / glukagon kullanımını öğrenmeleri gerekiyor. Nasıl beslenmeleri, hangi egzersizleri yapmaları gerektiğini iyi bilmeliler. Bunlar dışında diyabete bağlı gelişen kötü durumlardan kendilerini korumaları ve hijyen ile ayak bakımlarını iyi yapmaları gerekiyor” dedi. Son bir yılda 8500 diyabetli hastanın muayene olduğu vurgulanan üniversitemizde, toplantı sonunda örnek bir diyabet hastası olan 74 yaşındaki Hikmet Tekeoğlu’na çiçek takdim edildi.

15 Kas 2016 - 12:47 - Diğer


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.