Körfez artık borçsuz bir belediye

Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Körfez için tarihi bir karar aldıklarını belirterek, “Yaptığımız bu devirler ile 450 milyon liralık SGK ve vergi borçlarından kurtulmuş oluyoruz. Bu dönem attığımız en önemli adım” dedi

Körfez Belediyesi Şubat Ayı Meclis Toplantısı Tütünçiftlik Kültür Merkezi’nde Belediye Başkanı Şener Söğüt’ün başkanlığında gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve yoklama ile başlayan meclis toplantısını siyasi parti il ve ilçe başkanları da yakından takip etti. Gündem maddeleri arasında Hereke’de yapılacak fakülte için belediyeye ait arsanın 25 yıllığına tahsisi de vardı, meclis üyeleri tarafından kabul edildi.

UZUN SÜREDEN BU YANA GELEN BORÇ

Meclis gündeminin en önemli maddesi ise SGK ve vergi borçlarına karşılık gayrimenkul devri konusuydu. Konuyla ilgili olarak meclis üyelerine bilgi veren Başkan Şener Söğüt, “Körfez tarihinde bence hakikaten özellikle borçları anlamında tarihi bir karar. Uzun yıllardan bu yana; Hereke Belediyesi’nden, Kirazlıyalı Belediyesi’nden ve Körfez Belediyesi’nden borçlar var. Bu borçlar da halkımıza daha hızlı hizmet götürmek adına yatırımları ertelememek adına oluşmuş.

FAİZ ÖDEMEK İSTEMİYORUZ

Tabi bu zamanla büyük bir yük haline geliyor. İller Bankası’ndan yüzde 40 gibi bir kesti yapılıyor. Bu kesintinin bir kısmı anaparaya bir kısmı da faize gidiyor. Bütçeyi konuşurken gider kalemlerimizde faiz giderlerimiz vardı. 6 milyon lira civarındaydı. Hiç birimiz istemiyoruz faiz ödemeyi. Bu attığımız adımlar belediyeyi faiz ödemekten kurtaracak adımlar.

BU TARİHİ BİR FIRSATTIR

7256 sayılı yapılandırma kanunuyla ilgili yaklaşık Aralık ayı başından 3 aylık zamanı kapsıyordu. Rakamlar yaklaşık olarak; SGK’ya bizim 310 milyon borcumuz söz konusuydu. Bunun 94 milyonu anapara, geriye kalan 220 milyonu da faiz şeklinde.

Mesela Hereke Belediyesi’nin 5 milyon lira anapara borcu var ama faizi 50 milyon lira. Faiz her geçen gün üzerine katıyor. Bu borca 5 yıl dokunmasak 1 milyar TL olacak belki de.

BORCU GÖRMEZDEN DE GELEBİLİRDİK

Milletvekillerimiz ile birlikte SGK Başkanımız ile görüştük. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da desteğini aldık. Biz 310 milyon liralık borcu kapatmak istiyoruz dedik. Bugünkü gelirlerle, yapılandırma ve taksitlendirme ile ödenmesi mümkün değil. Baktığımız zaman görmezden gelebilirdik bu konuyu. ‘Borcu biz yapmadık geçmişten geldi’ der yolumuza devam ederdik. Aslında biz bu tartışmayı açarak vicdanımızı da ortaya koyarak, “Böyle bir fırsat her zaman önümüze gelmez” dedik.

310 MİLYONLUK BORCA KARŞILIK

Belde Garajı’nın alanı 31 dönüme yakın. SGK’nın bu arsa üzerinde zaten haczi var. Onlarla görüştük. Burayı istediler. Çok fazla alternatifimiz de yoktu. 94 milyonu ödediğimizde 310 milyon borcunuz kapanmış oluyor. Bu avantajı kaçırmak istemedik. Yoksa orasını devretmekle ilgili bir düşüncemiz yoktu. Geçmişte 50’e yakın arsayı Milli Emlak’a devir için zaten hep beraber karar almıştık. Bu da buna benzer bir durum. Üzerinde kamu hizmeti yok sadece. 310 milyonluk borca karşılık devrediyoruz.

METREKARESİ 10 BİN LİRAYA GELİYOR

Değer tespiti yaptılar 2 bin 850 lira üzerinden anlaştık. Kötü bir rakam değil. 4-5 bin liralar ifade ediliyor. Bugün ben bunu satılığa çıkartsam satmam çok çok zayıf. Kaldı ki borçtan silinen rakam 310 milyon. Böldüğünüzde metrekaresi 10 bin liraya geliyor. Belediyenin mağdur edildiği, halkın mağduriyet olduğu bir durum yok. Böyle olsa bizde karşı çıkarız. Benim yerimde kim olsa yapar.

ASLA KÖTÜ BİR ŞEY YAPMIYORUZ

Bu noktada ben muhalefetin kaygı ve endişelerine saygı duyuyorum. Asla kötü bir şey yapmıyoruz. Tarihi bir karar verip; Borç yükünden bu belediyeyi kurtarıyoruz. Körfez halkı bize bu ilçeyi emanet etmiş. Biz bu emanete gözümüz gibi bakmamız lazım. Ve bu amaçla bakıyoruz. Kaldı ki bu atılan adımı sadece Körfez Belediyesi de yapmıyor. Bugün Türkiye’de birçok belediyenin başvuruları var.

VERGİ BORCU KALMIYOR

Belediyemiz ve iştiraklerimize ait 165 milyon TL bulunmaktadır. Bu borcun 105 milyon TL’si anapara, 60 milyon TL’si faizdir. Belediyemiz 105 milyon TL anapara ve geçmiş yapılandırma borcuna karşılık kamunun kullandığı ( Okul, cami, hastane, askeri alan, vb) gayrimenkulleri Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devrederek 60 milyon TL faiz borcu silinip, 165 milyon TL vergi borcu tamamen ödenmiş olacak.

KENTE FAYDASI OLACAK

Bu kapsamda Sarnıç Han’ın 1 katını da veriyoruz. Aslında burada birkaç faydalı iş de yapmış oluyoruz. Kaymakamlık binası oldukça yoğun. Kapasitesi de belli. Orayı da rahatlatmış olacağız. Orada bir kamu hizmeti sunmuş olacağız. İcra Müdürlüğü’ne 1 yıllığına tahsis etmiştik. Burada İcra Müdürlüğü olacak. Vergi ya da Tapu Müdürlüğü’nden birinin gelmesi yüksek. Böyle de bir faydası olacak. Kent merkezine bu hizmeti getirmiş olacağız” dedi.

MADDELER TEK TEK OYLANDI

Başkan Şener Söğüt daha sonra söz alan meclis üyelerinin sorularına tek tek yanıt verdi. Soruları cevaplayan Başkan Şener Söğüt, daha sonra oylamaya geçti. Devir maddeleri oy çokluğu ile kabul edildi. Başkan Şener Söğüt, meclis üyelerine teşekkür ederken, bir sonraki meclis toplantısının 2 Mart Salı günü saat 15.00’te yapılması kararlaştırıldı.

03 Şub 2021 - 10:21 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.