Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Bunlara Dikkat Et

Kış aylarında yağlı ve kalorili besinlerin tüketiminin artması ile fiziksel aktivite azalır ve kilo artışı olduğu gibi bağışıklık sistemi de zayıflar. Bu sorunların üstesinden gelmenin yolu ise beslenmeden geçiyor.

Gülcihan Bilgili
Gülcihan Bilgili Tüm Haberleri

Havaların soğumasıyla beraber; nezle, halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerle beraber fiziksel aktivite azalır. Buna bağlı larak da harcanan enerji azalır ve bağışıklık sistemi zayıflar. Bu dönemde doğru gıdalar tercih edilirse hastalık riskide en aza iner.

Çevresel etkiler ile bağışıklık sistemi zayıflıyor

Bağışıklık sistemi dikkat edilmediği zaman sadece kış aylarında değil her an zayıflayabilir. Kış aylarında bağışıklık sistemimiz soğuk hava, güneş ışığından az faydalanılması nedeniyle zayıflar. Ancak stres, dengesiz beslenme, fazla kilo veya obezite, yorgunluk, alkol, sigara gibi maddelerin kullanılması ve uykusuzluk gibi nedenler de bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme düzenlenmelidir.

Sebze ve meyve tüketimini arttırın

A vitamini; doku, kemik, diş ve cildin korunmasında en önemli besinlerden biridir. A vitamini hayvansal kaynakları süt, yumurta sarısı, tereyağı, karaciğer, peynir; bitkisel kaynakları ise ıspanak, karalahana, brokoli, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; havuç, portakal, greyfurt, mandalina, balkabağı gibi turuncu sebzeler, domates ve kırmızı biberdir.

C vitamini; bakteriyel enfeksiyonun önlenmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. C vitamini kaynakları limon, portakal, mandalina, greyfurt, kivi, çilek, maydanoz, biber, taze kuşburnudur.

Probiyotik ve prebiyotik besinlere yer verin

Bağırsaklarımızın florasında binlerce mikroorganizma yaşamaktadır. Prebiyotikler, bağırsaklarımızdaki bu mikroorganizmaların yararlı olanlarının çoğalmasını veya aktivitelerinin artmasını sağlar. Prebiyotikler sindirilmeyen karbonhidratlardır. Prebiyotikler besinler; pırasa, yer elması, bamya, enginar, hindiba, kuşkonmaz gibi sebzeler; muz, elma gibi meyveler; yulaf, kara buğday, arpa gibi tam tahıllar ve kuru baklagillerde bulunur. Probiyotik gıdalar yoğurt, kefir, kambucha, turşu ve sirkedir. Özellikle yoğurt ve kefir prebiyotik ve probiyotik nedeniyle sağlığımız için çok faydalı bir besinlerdir.

Haftada iki gününüzü balığa ayırın

Balıkta bulunan Omega-3 yağ asidinin birçok faydası var. Kalp hastalıkları riskini azaltma, bağışıklık sistemini güçlendirme, kansere karşı koruma, cilt hücrelerini güçlendirme, kan şekerini düzenleme ve kan akışını kolaylaştırma gibi...

Omega-3 özellikle somon, uskumru ve ton balığı, ringa, uskumru çeşitlerinde fazlaca görülür. Diğer omega-3 içeren besinler keten tohumu, yumurta sarısı, ceviz, badem, fındıktır.

D vitamininize dikkat edin

D vitamini, tüm insanlar için oldukça önemli bir kaynaktır. Vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayan vitamin olarak bilinir. D vitamini, kemik dokusunun korunmasının yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından önemlidir. D vitaminin en iyi kaynağı ise güneş ışınlarıdır. Fakat kış mevsiminde güneşten uzak kaldığımız için bu aylarda beslenmenizde süt, balık ve yumurta gibi besinleri bolca tüketmeliyiz.

# bir

12 Ara 2018 - 13:10 - Sağlık

Mahreç  Gülcihan Bilgili


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.