Fırıncılar Odası Başkanı Sarı: Ekmekte yeni bir zam kaçınılmaz

Un, doğalgaza gelen zamlar ve artan diğer girdiler ekmek zammını yeniden gündeme getirdi. Maliyetler hakkında bilgi veren Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, sadece dükkanlarını açık tutmak ve ayakta kalmak için zam istediklerini söyledi. Sarı, talep edilen yüzde 20 zamdan sonra yeni yılda asgari ücrete yapılacak zammın ardından tekrar zam gündeme geleceğini belirtti

ÜÇÜNCÜ KEZ GÜNDEMDE

Döviz kurunda yaşanan yükselmeyle birlikte temel tüketim maddelerinin neredeyse tamamına zam geldi. Bu yıl içinde 6 Şubat ve 7 Eylül’de ekmeğe yapılan zammın ardından üçüncü zam ile ilgili Fırıncılar Odası çalışmalarını başlattı. Yüzde 20 zam talep edeceklerini söyleyen Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, zam oranı üzerinden valilikle görüşeceklerini ve ortak bir nokta bulmaya çalışacaklarını belirtti. Sarı, un, maya, elektrik, doğalgaz gibi girdilere çok yüksek zamların geldiğini ve artık ekmek üretemez hale geldiklerini belirtti.

YÜZDE 300 İLE 500 ARASINDA ARTTI

Ekmek zammı için çalışma yaptıklarını belirten Oda Başkanı Ali Sarı, şunları aktardı:

“- Biz yüzde 20 zam talebinde bulunacağız. Valilikle görüşmelerde ortak bir nokta bulmaya çalışacağız. Birçok ilde yaşanan zamlardan sonra fırıncılar eyleme başladı. Erzurum’da büyük sıkıntı yaşandı. Biz böyle şeyler yapmalım demiyorum ama gerçekten artık dayanamıyoruz. Son 5 yılda 60 lira olan unun fiyatı 300 liraya, maya fiyatı 40 liradan 150 liraya çıktı.

ÇARESİZ KALIYORUZ

Asgari ücret 950 liradan 2 bin 825 liraya çıktı. Girdiler yüzde 300 ile yüzde 500 arasında artarken ekmeğin kilosu son 5 yılda 5 liradan 10 liraya çıktı. Ekmek yüzde 100 artı. Bu kadar yüksek artış karşısında biz de çaresizce ekmeğe zam yapıyoruz. Sadece ticaretimizi ve kepenklerimizi kapatmamak için zam yapıyoruz. Yeni yılda asgari ücrete yapılacak olan zammın ardından yeniden zam yapmamız gündeme gelecek.

SADECE AYAKTA KALMAK İSTİYORUZ

Devletin asgari ücret ile ilgili destek vermesini bekliyoruz. Biz de vatandaşın yanında olmak ve onların daha ucuza ekmek yemelerini istiyoruz. Ama bu kadar büyük zamlar karşısında bizim de ayakta kalmamız için devletin desteğine ihtiyacımız var. Bir ekmeğin maliyetinin yüzde 33’ünü un, yüzde 33’ünü ise işçilik giderleri oluşturuyor. Böyle bir gerçek karşısında bizim taleplerimizin de görünür olmasını istiyoruz.”

23 Kas 2021 - 10:15 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.