FETÖ Mensuplarına "Etkin Pişmanlık" Çağrısı

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ-PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişiminden dolayı pişmanlık...

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ-PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişiminden dolayı pişmanlık duyup örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için "etkin pişmanlık hükümleri" çerçevesinde işlem yapılacağını bildirdi.

Başsavcılığın yaptığı yazılı açıklamada, FETÖ/PDY terör örgütü tarafından 15-16 Temmuz 2016 tarihinde cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs edildiği ve ayrıca Cumhurbaşkanına suikast girişiminde bulunulduğu belirtildi.

Aziz milletin feraseti, başta emniyet kuvvetlerinin ve diğer tüm kamu kurumlarının fedakarca canı pahasına mücadelesi ile söz konusu girişimin bertaraf edildiği, bu girişimle ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmalar yürütüldüğünün aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Soruşturmalar iki ana hat üzerinden yürütülmektedir. Birincisi söz konusu darbe teşebbüsüne iştirak edenlerle ilgili olup, Türk Ceza Kanunu'nun 309 ve devamı maddeler kapsamında değerlendirilmektedir. FETÖ/PDY örgütünün 15-16 Temmuz 2016 tarihindeki eylemleri, örgüt üyelerinin aralarındaki birliktelik, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir nazara alındığında Türk Ceza Kanunu'nun 314. maddesi kapsamında 'Silahlı Örgüt' olduğu hususunda tereddüt bulunmamaktadır.

İkinci soruşturmalar ise söz konusu darbe teşebbüsü ile iltisakı belirlenememiş olmakla birlikte yasa dışı FETÖ/PDY terör örgütü üyelerine yönelik olup, Türk Ceza Kanunu'nun 314/2 maddesi kapsamındayürütülmektedir."

- 267 şüpheli hakkında işlem

Bugüne kadar Karabük genelinde toplam 267 şüpheli hakkında FETÖ/PDY'ye üyelik iddiasıyla adli işlem yapıldığının vurgulandığı açıklamada, "Bunlardan 119'unun tutuklandığı,107'sinin adli kontrol altına alındığı, 6'sının serbest bırakıldığı, 7'sinin firari olup haklarında yakalama emri çıkarıldığı, 28'inin ise halen işlemlerinin devam ettiği anlaşılmıştır. Gerek mevcut soruşturmalar ve gerekse yapılacak yeni soruşturmalar Anayasamızda belirlenen 'Hukuk Devleti' ilkesi ışığında mevcut mevzuata uygun bir şekilde hassasiyet ve titizlikle yürütülmekte ve yürütülecektir. Bu bağlamda, özellikle Türk Ceza Kanunu'nun 314. maddesi kapsamında silahlı örgüt suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin kamuoyuna duyurulmasında fayda mülahaza edilmektedir." ifadelerine yer verildi.

"Türk Ceza Kanunu'nun 314. maddesinin üçüncü fıkrası, suç işlemek için örgüt kurulmasına ilişkin hükümlerin silahlı örgüt için de uygulanacağı hüküm altına alınmıştır." denilen açıklama şöyle devam etti:

"Dolayısıyla, Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinin de FETÖ/PDY terör örgütü üyeleri için de uygulanması söz konusu olacaktır. Nitekim, FETÖ/PDY'nin 15-16 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesinde 'etkin pişmanlık hükümleri' çerçevesinde işlem yapılabilecektir.

Buna göre, etkin pişmanlığın uygulamasında, kendiliğinden örgütten ayrılarak teslim olan failin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suç işleyip işlemediği araştırılmakta ve daha sonra hukuki durumları değerlendirilmektedir.Türk Ceza Kanunu'nun 221/2-3-4 madde ve fıkraları çerçevesinde, pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını göstererek örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağladıklarının, mahkemece kabul ve takdir edilmesi halinde aynı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında haklarında cezaya hükmolunmayacağı ya da yakalanması sonrasında verdiği bu tür bilgiler nedeniyle ceza indirimi yapılacağı yönünde düzenleme bulunmaktadır.

Yukarıda anlatıldığı şekilde pişmanlık duyan ve Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız Cumhuriyet Başsavcılığımıza veya kolluk birimlerine müracaat etmeleri halinde yardımcı olunacaktır."

BAŞSAVCILIĞIN AÇIKLAMASINDA ATIFTA BULUNULAN TÜRK CEZA KANUNU HÜKÜMLERİ

Madde 314 - (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.
(3) Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin diğer hükümler, bu suç açısından aynen uygulanır.

Madde 221 - (1) Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce, örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz.
(2) Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.
(3) Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.
(4) Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan ya da üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır.
(5) Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir.
(6) (Ek fıkra: 06.12.2006 - 5560 S.K / Madde 8) Kişi hakkında, bu maddedeki etkin pişmanlık hükümleri birden fazla uygulanmaz.

26 Ağu 2016 - 15:41 - Diğer


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.