DP World'ün Açılışına Bakan Turhan Katıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan Kocaeli’ye geldi. İlimizin denizcilik ve liman sektöründeki öncü kuruluşlarından biri olan DP World, Yarımca’daki demiryolu bağlantı yolu açılışını gerçekleştirdi.

DP World'ün Açılışına Bakan Turhan Katıldı
DP World'ün Açılışına Bakan Turhan Katıldı
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan bugün DP Word Yarımca Limanı'nın demiryolu hattı bağlantısı açılışına katıldı

MEHMET CAHİT TURHAN DP WORD YARIMCA AÇILIŞINA KATILDI

2015 yılından bu yana Kocaeli İzmit Körfezi'nde faaliyet gösteren DP World Yarımca Limanı bünyesine demiryolu ağını bağlandı. Yapılan bu yatırım ile birlikte DP Word Çin’e kadar kesintisiz taşımaya yapabilecek. DP World Yarımca bu sayede Türkiye'nin demiryolu olan her köşesine hizmet vermenin yanı sıra, Kars-Tiis-Bakü Demiryolu ile Hazar Denizi'ne, oradan da Çin'e bağlanmış oldu. İnşaatına Ocak ayında başlanan demiryolu bağlantısı, 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan hizmetin açılışı bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın katıldı.

AÇILIŞA GENİŞ KATILIM

Açılışa Bakan Turhan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Dünya Yatırım Ajansları Birliği Başkanı Arda Ermut, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Erol Arıkan’ınyanı sıra Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy'la Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Deniz Ticaret Genel Müdürü Halil Yıldız, Deniz İç Suları Genel Müdürü Taner Keskin , Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Erda Ermut, DP World CEO’su Kris Adams, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Körfez Kaymakamı Hasan Hüseyin Can, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş ve çok sayıda davetli katıldı

RAYLARI DENİZ İLE BULUŞTURDU

Açılış törenine ev sahipliği yapan DP World Yarımca CEO'su Kris Adams, yaptığı açılış konuşmasında şunları kaydetti; "Böylece limanımız, Orta Koridor üzerinden Avrupa ülkelerine açılan bir kapı özelliği de kazanmış olacak". Adams, DP World’ün Kazakistan'daki Aktau ve Korgas limanlarına yönetim danışmanlığı verdiğini belirterek; “Çin pazarının Avrupa'ya bağlanmasında kritik rol oynayan limanımızın Türkiye'nin stratejik konumlamasına da katkıda bulunacağına eminim” şeklinde konuştu. Kris şöyle devam etti:

DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİ HEDEFİ

Türkiye; 80 milyonluk geniş ve genç nüfusu, güçlü bir yerel altyapı yatırımı ortamı, yüksek büyüme oranları, önümüzdeki 5 yılda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefi ve konteynerleşme yönündeki ilerlemesi gibi birçok özelliğiyle, hızla gelişen bir ülke olarak küresel ağımız içerisinde önemli bir yere sahip. Bu yüzden 550 milyon doların üzerinde maliyet ile kurulan DP World Yarımca’ya önümüzdeki altı ayda yapacağımız 50 milyon dolarlık yatırımla toplam 600 milyon dolarlık yatırım yapacağız.

HEDEF YATIRIMCILARI ÜLKEMİZİN HER YERİNE ULAŞTIRMAK

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ise ”Türkiye’nin son 17 yılda yakalamış olduğu ivme, bir tesadüf değildir. Bu demiryolu açılışıyla birlikte, Yarımca’nın Türkiye’de demir yolu ağı olan her köşeyle bağlantısına vesile oluyoruz. Amacımız sadece liman ya da demiryolu yatırımlarını artırmak değil. Bizim hedefimiz Türkiye’de faaliyet gösteren yatırımcılarımızın ülkemizin her bir köşesine ve tüm dünyaya ulaşımını sağlamak. Yatırım Ofisi olarak, DP World gibi çok yönlü projelere her zaman öncelik verdik bundan sonra da vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

İPEK YOLU BAĞLANTISI

Ardından kısa bir selamlama konuşması yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "Bu yatırım ile yeni İpek Yolu bağlantısına erişmiş olacağız. Bu ülkemiz için de şehrimiz için de önemli bir katkı. Bu katkıya destek sağlayan herkese ve destek veren sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Bu ihtisas hatları şehrimiz için gayet önemli. Bizim bu hattı arttırmamız ülkemiz ve şehrimiz adına hayati önem taşıyor. Sizin nezninizinde sayın cumhurbaşkanımıza teşşekkürleri sunuyor ve yatırımızın hayırlı olmasını diliyorum."ifadelerini kullandı

Büyükak'ın ardından konuşan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy," Kocaeli Türkiye ekonomisine önemli katıkılar sunan illerin başına geliyor. İzmit Körfezimiz limanı ile Türkiye’de ilk sırada yer alan bir kent. DP WORD bu anlamda çok önemli bir destek vermektedir. Lojistik maliyetlerinin düşürülmesinde çok önemli bir çalışma. Dış ticaretin yüzde 18’i Kocaeli limanlarında yapılıyor. Bu yatırımda emeği geçen herkese teşşekür ediyor ve yatırım hayırlı olmasını diliyorum." dedi

BİRBİRİNE ENTEGRE EDİLMESİ GEREKİYOR

Programda son konuşmayı yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan," Cebeli Tarık Boğazı ile Atlas Boğazı'na, Süveyş Kanalın' dan Avrasya ve uzak doğuya bağlanan bir taşımanın orta noktasındayız. Sadece doğu ile batı ardından değil Kuzey ile Güney arasında da önemli bir konumdayız. Ulaşım, modern dünyada gerek toplumsal gerek de ekonomik yatırımların çarkı konumundadır. HerşeyiN iç içe geçtiği not da ulaşımın güven içinde birbirine entegre edilmesi gerekiyor." dedi.

HİNDİSTAN'DAN ÇİN'E KADAR

Sözlerine devam eden Bakan Turhan," Ülke genelinde ulaşım altyapısını entegre ediyoruz. Bu şekilde yapıldığı taktirde ulaşım altyapısında döngü maksimum dereceye çıkmaktadır. Özel sektörde taşın altına elini koysun ve destek sağlasın dedik. DP World by yatırımı gösterdi. Meseleye daha geniş açıdan bakacak olursak Yarımca Limanı ile Hindistan'a Çin'e kadar bağlanmış oluyoruz. Bu kapsamda demir yollarına 133 milyar yatırım yaptık. Yılda ortalama 135 kilometre yol yapma başarısına ulaştık. 2023 yılına kadar önemli hatlarımızın türe 77'sini sinyali hale getirmeyi planlıyoruz. Tüm bunların yanında ulaşım koridoru olan ülkemizde sanayici izin yükünü demir yollarında taşımak adına desteklerimizi verdik. Böylece ülkemiz bölgenin lojistik güç olma potansiyelini yükseltmiş olacaktır. Yüklerin daha hızlı ve ekonomik taşınması amacıyla limanlara demiryolu bağlantısı imkanı sunuyoruz. Bu anlamada bugün açılışını yaptığımız hat büyük bir örnektir. Bu vizyonun özel sektör ile paylaşılması ülkemiz adına gurur vericidir. Hattın hayırlı olmasını diliyorum emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."dedi.

30 Tem 2019 - 13:07 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.