Ayhan Zeytinoğlu İşsizlik Rakamlarını Değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan ve kasım ayında yüzde 12.3’e yükselen işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bu oranın beklentinin üzerinde olduğunu belirterek, “2018 yılı kasım ayında işsizlik oranı ekim ayına göre 0.7 puan, bir evvelki yıla göre ise 2 puan yükseldi. Sezonsal etki ve ekonomideki yavaşlamanın da etkisi ile işsizlik oranındaki bu artışın beklentinin üzerinde olduğunu görüyoruz.” dedi.

Kasım ayı işsizlik oranında istihdam kaybından etkisine değinen Zeytinoğlu, “2017 yılı kasımında istihdam edilenlerin sayısı 1.4 milyon kişi artarken, 2018’de 201 bin kişi azalmış. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen işsizlik oranının istihdam kaybından kaynaklandığını görüyoruz. İşgücüne katılımın da azalması dikkat çekici. “dedi.

İstihdam edilenler içerisinde sanayinin payının bir evvelki yıla göre 0.8 puan arttığını belirten Zeytinoğu “İstihdam edilenlerin yüzde 17.7'si tarım, yüzde 20'si sanayi, yüzde 6.5’i inşaat ve yüzde 55.8'i ise hizmet sektöründe yer almış. Sektörlerin istihdam paylarını bir önceki yıla göre kıyasladığımızda ise tarım ve inşaat sektörünün payı azalırken, sanayi ve hizmetler sektörünün payının arttığını görüyoruz. İstihdamın sürdürülebilirliği açısından sanayi sektörünün önemini her zaman dile getiriyoruz. Burada, kasım ayı itibariyle gerilemeye başlayan sanayi üretim endeksi verisini ve Ocak ayındaki asgari ücret zamlarını göz önüne aldığımızda önümüzdeki aylarda sanayinin istihdam payının azalabileceğinden endişe duyuyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, 2017 kasım ayına göre 4.3 puan artışla yüzde 23.6’ya yükselen genç nüfustaki işsizlik oranının dikkat çekici olduğunu söyleyerek, “Her dört gencimizden birinin işsiz olduğunu görüyoruz. Burada yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu ocak ayı bütçe gerçekleşmelerini de değerlendirdi

-Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ocak ayı bütçe gerçekleşmelerine göre, gelirler yüzde 66.6 oranında artarak 96,9 milyar TL, giderler yüzde 62.5 oranında artarak 91.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Ocak ayında bütçe 5.1 milyar TL fazla verdi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, hem bütçe gelirleri hem bütçe giderlerindeki artış oranının yüksekliğine dikkat çekerek, “Ocak ayında bütçe gelirleri ve giderlerinde enflasyonun çok üzerinde artışlar gördük. Ocak ayını, 5.1 milyar TL ile geçen yılın üzerinde bütçe fazlasıyla tamamlamamızı olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

15 Şub 2019 - 14:37 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.