10 Bin Kişiye Deprem Bilinci Aşılandı

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı bünyesinde SekaPark’ta bulunan Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi, deprem bilincini aşılamak, depremde yapılması gerekenleri hatırlatmak üzere Kocaeli halkına hizmet veriyor. Bu kapsamda 2018 yılında da merkezde; öğrenciler, STK ve kamu kurumları olmak üzere yaklaşık 10 bin kişiye uygulamalı deprem eğitimi verildi. 2018 yılını başarıyla geçiren merkez, bu güne kadar 80 bin 500 kişiye depremde nasıl davranacağını öğretti.

İzmit Seka Park’ta eğitim veren Deprem Eğitim Merkezi’nde vatandaşlara teorik ve uygulamalı deprem eğitimleri gerçekleştiriliyor. Eğitim Merkezinde, kursiyerlere depreme dayanıklı bina, ev içini depreme hazırlanması, deprem sonrası toplanma yerleri bilgilerin yanında deprem anının canlandırıldığı simülasyon odasında uygulamalı eğitimler veriliyor. Deprem eğitimi öğrencilerin yanı sıra yetişkin bireylere de sunuluyor.

DEPREM SİMÜLASYONU FARK YARATIYOR
Özel olarak deprem eğitimleri verilmek üzere tasarlanan simülasyon cihazı, gerçek deprem kayıtları kullanarak üç boyutlu hareketlendirme yapabiliyor. Deprem kayıtlarının üniversitelerin ilgili öğretim görevlilerinden danışmanlık alınarak gerçeklik artırılan simülasyon cihazı, 12 farklı deprem seçim yapabiliyor. Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi’nde eğitim alan gruplar da yaş grubuna göre bu 12 farklı deprem seçimlerini yaşıyor. Eğitim alan grup öğrencilerden oluşuyorsa onlara daha düşük seviyelerde deprem sarsıntısı yaşatılırken yaş büyüdükçe yaşatılan depremin de sarsıntısı artırılıyor. Deprem simülasyonu; üç boyutlu hareket, deprem sesi, yangın çıkması ve su patlaması gibi efektler verebiliyor ve eğitim alan vatandaşlara deprem anını birebir yaşatabiliyor.

DEPREM RİSKLERİNİ ÖĞRENİYORLAR
Deprem eğitimlerine katılan öğrenciler, STK ve kamu kurumlarında çalışan personeller; 20 bin depremin kaydedildiği ülkemizde deprem gerçeği, nasıl meydana geldiği, deprem öncesi yapılması gerekenler konusunda bilgilendi. Verilen eğitimden memnun kalan katılımcılar özellikle bina içerisinde uygun olmayan şekilde değişiklikler yapılmasının, deprem acısından büyük bir risk oluşturduğunu ifade etti.

DEPREM EĞİTİM MERKEZİ SİZLERİ BEKLİYOR
Kocaeli halkının deprem konusunda eğitim almasına çok önem veren Büyükşehir Belediyesi, tüm bu eğitimleri ücretsiz olarak veriyor. 25 kişilik gruplar halinde yapılan eğitimlere katılmak isteyen birey ve gruplar 0 262 318 10 00 veya www.kocaeli.bel.tr web adresi online işlemler menüsünden randevu alarak eğitime katılabiliyor. Eğitimlere öğrenci ve yetişkin birey fark etmeksizin katılabiliyor.

17 Oca 2019 - 16:53 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.