Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), çevreci vizyonunu dev bir yatırımlarla taçlandırıyor. Paris İklim Anlaşması hedefleriyle uyumlu olarak başlatılan Güneş Enerji Santrali (GES) projesinde kurulum aşamasına geçildi. Atıl durumdaki otopark alanları ve bina teraslarının üzerine inşa edilen sistemler sayesinde, mevcut yeşil dokuya zarar verilmeden üniversitenin çehresi teknolojiyle değişiyor.

Kocaeli'de Planlı Elektrik Kesintisi: 11 Ağustos 2026
Kocaeli'de Planlı Elektrik Kesintisi: 11 Ağustos 2026
İçeriği Görüntüle

Mayıs’ta Tam Kapasite Üretim

Toplamda 6 MW kurulu güce sahip olacak dev tesisin montaj süreci hızla ilerliyor. Planlanan takvime göre Mayıs ayı itibarıyla ilk enerji üretimi başlayacak. Bu hamleyle GTÜ, sadece kendi ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, üretilen fazla enerjiyi sisteme geri kazandırarak bölgenin enerji arzına da katkı sunacak.

"Akademik Kaynaklara Destek Sağlayacak"

Rektör Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, projenin stratejik önemini şu sözlerle vurguladı: "Sadece bilim üretmiyor, kaynaklarımızı da en verimli şekilde yönetiyoruz. Bu yatırım sayesinde enerji maliyetlerimizde elde edeceğimiz tasarrufu, doğrudan eğitim ve araştırma faaliyetlerimize aktaracağız. Hedefimiz, karbon ayak izini silmiş, doğayla barışık bir yerleşkeyi gelecek nesillere miras bırakmaktır." Tesisin mülkiyeti, işletme süresi sonunda tamamen üniversiteye devredilerek uzun vadeli bir gelir kapısı haline gelecek.

Muhabir: Yeşim Arıcan