İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturmasında Emre Tezmen’in tutuklanmasının ardından Tezmen ailesinin iş dünyasındaki konumu ve Oğuz Tezmen’in geçmişte üstlendiği kamu görevleri yeniden gündeme taşındı. Emre Tezmen, 23 Eylül’de Serdar Turhan, Alper Öztürk, Emre Alkin ve Kerem Alkin ile birlikte tutuklandı. Soruşturma devam ediyor ve isnatlar hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet hükmü bulunmuyor.
Oğuz Tezmen kimdir?
1948 yılında İstanbul’da doğan Oğuz Tezmen, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Kamu kariyerine Maliye Bakanlığında başlayan Tezmen, hesap uzmanlığı ve Gelirler Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
Tezmen’in kariyerinin önemli duraklarından biri Milli Piyango İdaresi oldu. Kurum kayıtlarına dayandırılan bilgilere göre Oğuz Tezmen, 2 Haziran 1987 ile 20 Aralık 1989 tarihleri arasında Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü olarak görev yaptı.
THY ve Türk Telekom’da yönetim kurulu başkanlığı yaptı
Oğuz Tezmen, Milli Piyango'daki görevinin ardından Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcılığı ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerini üstlendi.
Tezmen ayrıca Türk Telekom ve Türk Hava Yolları'nda (THY) Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
Ulaştırma Bakanı oldu, milletvekili seçildi
Oğuz Tezmen'in kariyeri bürokrasiyle sınırlı kalmadı. Tezmen, 1995 yılında Meclis dışından Ulaştırma Bakanlığı görevine getirildi. 1997 yılında devlet memurluğundan emekliye ayrıldı.
18 Nisan 1999 seçimlerinde Doğru Yol Partisi'nden (DYP) Bursa Milletvekili seçilen Tezmen, TBMM'nin 21. döneminde Plan ve Bütçe Komisyonunda da görev aldı.
Emre Tezmen ve Oğuz Tezmen Forbes listesine girdi
Baba-oğul Tezmen'in servetleri de 2026 yılında gündeme geldi. Forbes Türkiye, 10 Mart 2026'da yayımladığı listede Emre Tezmen ve Oğuz Tezmen'i yeni Türk dolar milyarderleri arasında gösterdi.
Forbes, baba-oğlun milyarderler listesine girmesinde Tera Grubu'nun halka açık şirketlerindeki hızlı yükselişe dikkat çekti.
Basına yansıyan Forbes verilerine göre, liste hazırlandığı dönemde Emre Tezmen'in tahmini serveti 1,3 milyar dolar, Oğuz Tezmen'in serveti ise 1,1 milyar dolar seviyesindeydi. Böylece baba-oğlun o tarihteki tahmini toplam serveti 2,4 milyar dolara ulaşıyordu.
Bu rakamların Mart 2026 tarihli servet tahminleri olduğu ve hisse fiyatlarına bağlı servet değerlerinin zaman içinde önemli ölçüde değişebileceği belirtilmeli.
Tera Yatırım’da baba-oğlun payı ne kadar?
Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan güncel ortaklık bilgilerine göre Emre Tezmen'in Tera Yatırım Menkul Değerler'deki doğrudan sermaye payı yüzde 31,90, Oğuz Tezmen'in payı ise yüzde 25,17 olarak görünüyor.
Bu oranlara göre baba-oğlun doğrudan paylarının toplamı yüzde 57,07 seviyesinde. Emre Tezmen'in oy hakkı oranı yüzde 44,27, Oğuz Tezmen'in oy hakkı ise yüzde 19,58 olarak yer alıyor.
Emre Tezmen hakkındaki soruşturma sürüyor
Emre Tezmen'in tutuklanmasına konu olan fon soruşturmasının odağında bazı hisselerde görülen olağan dışı fiyat hareketleri ile yatırım fonları üzerinden gerçekleştirildiği iddia edilen işlemler bulunuyor.
Soruşturma kapsamında 23 Eylül itibarıyla Emre Tezmen'in de aralarında bulunduğu yeni tutuklamalar gerçekleşirken, savcılık ve düzenleyici kurumların incelemeleri devam ediyor.





