Gerek düşük maaş gerekse de yüksek enflasyon nedeniyle pek çok memur ve emekli maaşların yılda iki kez zamlanmasına karşın yine de bu zamların yeterli olmamasından yakınıyor.
Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, Kamu Hakem Kurulu’nun kararına itiraz ederek, düşük zam oranının iptalini talep etmişti. Hükümetin yüzde 20’lik enflasyon hedefi açıklamasına rağmen yüzde 18,8 zam yapılmasının adaletsizlik yarattığını belirten Çilesiz’in talebi, AYM tarafından reddedildi.
MAHKEDEMEN ÜZEN KARAR GELDİ
Mahkeme, ekonomik nedenlerin bireysel bütünlük üzerinde “acil tehdit” oluşturmadığına hükmetti. Böylece, tedbiren durdurma kararı verilmeden maaş artışlarının sürmesine karar verildi. AYM, bu kararla birlikte ekonomik düzenlemelere yargısal müdahale yapılmasının önünü kapatmış oldu.

PEK ÇOK TEPKİ YÜKSELDİ
Memur sendikaları ve emekli dernekleri, kararı “sosyal adalet ilkesine aykırı” olarak nitelendirdi. Birleşik Kamu-İş yetkilileri, “Artık yoksulluk sınırının altında maaş alan milyonlarca insan var. Bu karar, toplumda gelir uçurumunu derinleştiriyor” dedi.
TEPKİLERİN SÜRMESİ BEKLENİYOR
Ekonomistler, düşük maaş artışlarının hanehalkı gelirini olumsuz etkileyerek tasarruf oranlarını düşüreceğini belirtiyor. Uzmanlara göre, karar kısa vadede enflasyonla mücadeleye katkı sağlasa da, orta vadede alım gücünü düşürecek.



