Saçlı deride görülen ve dünyada son derece nadir rastlanan tümör türlerinden biri olan trikoblastik sarkom, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla tedavi edildi. Dünya tıp literatüründe yalnızca 3’üncü vaka olarak kayıtlara geçecek hastalığın görüldüğü 93 yaşındaki Ali İlgeç, uygulanan tedaviyle günlük yaşamına sorunsuz şekilde devam ediyor.
Sivilce Gibi Başladı, Kısa Sürede Büyüdü
93 yaşındaki Ali İlgeç, kafasında sivilce şeklinde oluşan ve zamanla büyüyen yara nedeniyle Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan kontroller ve Patoloji Bölümü’nde gerçekleştirilen tetkiklerin ardından saçlı derideki kitlenin, oldukça nadir görülen trikoblastik sarkom olduğu tespit edildi.
Alanında uzman hekimlerin yürüttüğü titiz tedavi süreci sonucunda, hastanın genel sağlık durumunun iyi olduğu ve günlük hayatına sorunsuz şekilde devam ettiği belirtildi.
Sakarya’daki Başarı Tıp Dünyasının Dikkatini Çekti
Dünya tıp literatüründe sınırlı sayıda örneği bulunan bu nadir hastalığın Sakarya’da başarıyla tedavi edilmesi, hem tıp dünyasında hem de sağlık camiasında dikkat çekti. Operasyonun başarılı geçtiğini belirten Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Klinik İdari Sorumlusu Op. Dr. Muaz Zuhurlu, erken tanı ve multidisipliner yaklaşımın tedavide kritik rol oynadığını vurguladı.

“Dünyada İki Vaka Vardı, Bizim Vakamız Üçüncü Olacak”
Op. Dr. Muaz Zuhurlu, vatandaşlara erken teşhis uyarısında bulunarak şu mesajı verdi: Uzun süredir geçmeyen yaralar, büyümeye başlayan benler, kanayan-kabuklanan cilt lezyonlarında mutlaka doktora başvurulmalı. Yapılan değerlendirmelerin ardından riskli görülen lezyonlar cerrahi açıdan inceleniyor ve uygun görülürse müdahale ediliyor.
Zuhurlu, hastadan çıkarılan kitlenin trikoblastik sarkom olarak tanımlandığını, bunun iyi huylu bir kitleden dönüşen kötü huylu bir tümör türü olduğunu ifade ederek, dünyada yalnızca iki vaka bildirildiğini, Sakarya’daki vakanın ise üçüncü olarak literatüre kazandırılacağını söyledi.
Cerrahi Müdahale ve Takip Süreci
Tedavide yalnızca tümörün alınmadığı, aynı zamanda güvenli cerrahi sınırlarla çıkarıldığı belirtilirken, yara iyileşmesinin sorunsuz şekilde ilerlediği kaydedildi. Hastanın bundan sonraki takip sürecinin Tıbbi Onkoloji kontrolünde sürdürüleceği ifade edildi.
“Alıştığımızın Dışında Bir Tümörle Karşılaştık”
Tıbbi Patoloji Kliniği Klinik İdari Sorumlusu Prof. Dr. Fahri Yılmaz da kitleyi incelediklerinde alışılmışın dışında bir tümörle karşılaştıklarını belirterek, kitlede iyi huylu saçlı deri kaynaklı tümör alanı bulunduğunu, literatür taraması sonucunda iki vakaya rastladıklarını ve bu nedenle tanının trikoblastik sarkom olarak doğrulandığını söyledi. Yılmaz, vakanın plastik cerrahi ekibiyle birlikte literatüre kazandırılacağını dile getirdi.
“Bir Buçuk Ayda Ceviz Büyüklüğüne Ulaştı”
Hasta Ali İlgeç, kitlenin kısa sürede büyüdüğünü belirterek, daha önce benzer bir durumun 40 yaşlarında yaşandığını ve yakılarak yok edildiğini, yıllar sonra yeniden çıktığını anlattı. Ameliyat sonrası şikâyetinin kalmadığını söyleyen İlgeç, hekimlere teşekkür etti.
Hastanın oğlu Osman İlgeç ise leke şeklinde başlayan sürecin zamanla sivilce gibi yeniden ortaya çıktığını, yaklaşık bir buçuk ayda ceviz büyüklüğüne ulaştığını ve ekim ayında ameliyatla kitlenin alındığını, takibin devam ettiğini ifade etti.




