CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in salmonella ve gıda güvenliği konusundaki soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıt verdi. Bakanlığın verdiği yanıtta, Türkiye genelinde 9 ilde 14 yumurta ürünü işleme tesisinin bulunduğu, denetimlerin risklere ve hijyen koşullarına göre yapıldığı ifade edildi. 2024 yılında Ulusal Salmonella Kontrol Programı kapsamında 84.273 numune analiz edilirken, salmonella oranının %1’in altında kaldığı belirtildi. Ayrıca, et ve et ürünlerinde toplam 12.441 resmi kontrol yapılmış, mevzuata aykırı durumlarda yaptırımlar uygulanmıştır. Bakanlık, işletmelerin hijyen ve mikrobiyolojik kriterlere uyumunu sağlamak için denetimlerini yoğunlaştırdığını açıkladı. Öte yandan CHP Milletvekili Gürer, mayıs ayında ihraç edilen 4 üründe salmonella tespit edilerek uyarı yapıldığını, bu ürünlerin 3’ünün susam tohumu, birinin ise vanilyalı helva olduğunu ve vakaların “ciddi risk” kategorisinde değerlendirildiğini belirtti. Gürer, Bakanlığın denetim sonuçlarına dair şeffaflık talebinde bulunarak, kamuoyunun sağlığı için bu bilgilerin açıklanmasının önemine dikkat çekti.
CHP’li Gürer’den Salmonella Uyarısı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in salmonella denetimleriyle ilgili soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıt verdi. Bakanlık, 2024 yılında yapılan denetimlerde salmonella oranının %1’in altında olduğunu belirtirken, Gürer mayıs ayında ihraç edilen 4 üründe salmonella tespiti yapıldığını vurguladı.
Bunlar da ilginizi çekebilir