Yaz sıcaklarının yükselmesiyle soğuk içecek talebi artarken, birçok kişi içeceklerini buz gibi yapmak için cam şişeleri doğrudan buzluğa koyuyor. Ancak uzmanlar, bu alışkanlığın tehlikeli sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.

Cam malzemenin ani sıcaklık değişimlerine karşı hassas olduğu belirtiliyor. İçindeki sıvı donarken hacmini genişlettiği için şişe içten dışa doğru baskı altında kalıyor ve çatlama ya da patlama riski ortaya çıkıyor. Bu nedenle cam şişeler buzluğa koyulmadan önce tamamen dolu olmamalı, gazlı içecekler kesinlikle cam şişeyle buzluğa konulmamalı ve ısıya dayanıklı özel cam tercih edilmeli. Ayrıca, şişeler uzun süre buzlukta bırakılmamalı.

Daha güvenli bir yöntem olarak plastik veya paslanmaz çelik şişeler öneriliyor. Ayrıca içeceğin buz kalıplarında dondurulup sonradan içeceğe eklenmesi tavsiye ediliyor.

Fiziksel olarak suyun donarken hacminin yaklaşık yüzde 9 artması, kapalı ve tam dolu cam şişelerde basıncın artmasına ve şişenin kırılmasına yol açabiliyor. Bu durum hem sağlık hem temizlik açısından risk yaratıyor.

Uzmanlar, “Cam şişelerin buzluğa konması önerilmez. Zorunlu ise özel dayanıklı cam kullanılmalı, şişe içinde boşluk bırakılmalı ve gazlı içecekler kesinlikle uzak tutulmalıdır” diyor. Sağlığı riske atmamak için güvenli materyal ve yöntemler tercih edilmeli.

Handan Kocabalkan: “Torunlarım kömürü bilmiyor, okullara hediye edilsin”
Handan Kocabalkan: “Torunlarım kömürü bilmiyor, okullara hediye edilsin”
İçeriği Görüntüle

Not: Bu makale bilgilendirme amacıyla yazılmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ