konak
ozturk group
KENT YAPI
Breau
cagingoz
KIRALIK IS MERKEZI
ekomini
ARIGUN MOBILYA
Kızılkaya

Güncel

Turşuda kanser riski

Prof.Dr.Ahmet Bektaş, fazla miktarda tüketilen turşunun kanser riskini tetiklediğine dikkat çekti. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sık tüketilen turşunun içerdiği yüksek tuz miktarı dolayısıyla mide k

30 Aralık 2013 Saat: 15:15
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 140 kez okunmuştur

Turşuda kanser riski
Turşuda kanser riski

Prof.Dr.Ahmet Bektaş, fazla miktarda tüketilen turşunun kanser riskini tetiklediğine dikkat çekti.

Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sık tüketilen turşunun içerdiği yüksek tuz miktarı dolayısıyla mide kanserine yol açan nedenlerden biri olduğunu belirten Prof.Dr.Ahmet Bektaş, önemli açıklamalarda bulundu.

Turşunun bir süre suda bekletilip, tuz miktarı azaltılarak yenmesi gerektiğini ifade eden Prof.Dr.Ahmet Bektaş,

“Mide kanserinden korunma açısından sebze ve meyve ile beslenmek çok önemlidir.Bu yüzden mutlaka her öğünde sebze bulunmalıdır” dedi.

Ayrıca turşu, Gastrit’e de sebep olabiliyor..Özellikle acılı ve asitli gıdalar, mide asit üretimini artırır ve mide iç yüzeyini döşeyen zarı tahriş eder.Turşu da bu gıdalardan bir tanesidir.

Gastrit belirtileri, ilaçlar veya beslenme değişiklikleri ile hafifletilebilir veya iyileşebilse de kronik gastrit ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Gastritin genel belirtileri, mide ağrısı, iştahta azalma, hazımsızlık, şişkinlik ve karın ağrısıdır.Ayrıca yemekten sonra mide krampları ve kusma da görülebilen belirtilerdendir.

Diyet yapanlar için turşu kalorisi düşük gibi görünse de yüksek oranda tuz içerdiği için vücutta su tutar ve şişkinlik yapar

Soğan, tuz, sirke ve baharatlar, turşularda kullanılan temel maddelerdendir.Bunlar aynı zamanda mide zarını tahriş özelliğine sahip gıdalardandır.

Özellikle de sirke oldukça asidik özelliklere sahiptir.Salatalık turşusunda, bakteri fermantasyonu ile salatalıktaki şeker sindirimi gerçekleşir.Bu işlem sırasında turşuya ekşi tat veren laktik asit üretilir.

Laktik asit aslında sindirim sistemindeki H.Pylori dahil pek çok zararlı bakteriyi öldürür.Ancak mide iç yüzeyindeki hasar nedeni ile bu yararlı etkisinin yanında mide duvarına da zarar verir.

Mide problemleri olan veya midesi hassas olan kişilerin, turşu gibi mide asit salgılanmasını artıran ve mideyi tahriş eden gıdalardan uzak durması önerilmektedir.

Gastritte, tuz ve tuzlu gıdaların kısıtlanması önerilmektedir.Çünkü tuz mide iç zarına zarar verebilir.Turşu, tuz oranı yüksek bir gıdadır.Bu nedenle gastritte turşu tüketilmemesi veya azaltılması önerilmektedir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız