konak
ozturk group
KENT YAPI
Breau
cagingoz
KIRALIK IS MERKEZI
ekomini
ARIGUN MOBILYA
Kızılkaya

Güncel

LİFLİ GIDALAR BAĞIRSAK KANSERİNDEN KORUYOR

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağırsak kanserinin, modern toplumlarda en sık rastlanan

19 Şubat 2013 Saat: 16:01
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 144 kez okunmuştur

LİFLİ GIDALAR BAĞIRSAK KANSERİNDEN KORUYOR
LİFLİ GIDALAR BAĞIRSAK KANSERİNDEN KORUYOR

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağırsak kanserinin, modern toplumlarda en sık rastlanan kanser türleri arasında yer aldığını söyledi.

Bilinçsiz beslenmenin bağırsak kanserinin başlıca sebeplerinden olduğunu ifade eden Koçoğlu, özellikle lifi az olan gıdaların tüketilmesinin kanser riskini artırdığına dikkati çekti.

Koçoğlu, modern toplumlarda fast-food tarzı beslenmenin yaygın olduğunu vurgulayarak, ev dışında yemek yeme zorunluluğu olan herkesin kanserojen maddeleri alma riskinin yüksek olduğunu kaydetti.

Sucuk, sosis ve salam gibi gıdaların içerisine bakteri üremesini önlemek ve renk koruma amacıyla özel bileşenler katıldığını, bunların yasal limitleri olduğunu, bu limitlerde kalındığında sağlık için bir zararının söz konusu olmadığını aktaran Koçoğlu, buna rağmen bu gıdaların haftada veya 15 günde bir tüketilmesini önerdi.

Kızartmaların, ızgara veya mangalda pişirilmiş etin ve doymuş yağ içeriklerinin de bağırsaklar için tehdit oluşturduğunu dile getiren Koçoğlu, sağlıklı bağırsaklar için lif yönünden zengin kuru baklagil, meyve ve sebze ile tam tahıl gıdalar tüketilmesini tavsiye etti.

GÜNDE 25 GRAM LİF

Prof. Dr. Koçoğlu, lifin bağırsakta önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyleyerek, ''Sağlıklı yaşam için vücudun günlük 25 gram lif alması gerekiyor. Peki lif ne işe yarıyor? Bağırsağı uyararak dışkılama fonksiyonunu harekete geçiren lif, çeşitli gıdalarla vücuda giren kanserojen maddelerin bağırsaktan geçiş hızını artırıyor. Yine bu kanserojen maddelerin zararlı yağ asitlerine dönmesini engelliyor. Lifin birçok faydası var'' diye konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberleri Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız