İSU, altyapıda meydana gelen kayıp kaçakların azaltılması ve projelendirilmemiş hatların tespiti için yer altını görüntüleyerek çalışıyor
İSU, altyapıda meydana gelen kayıp kaçakların azaltılması ve projelendirilmemiş hatların tespiti için yer altını görüntüleyerek çalışıyor
Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, altyapıda meydana gelen kayıp kaçakların azaltılması ve projelendirilmemiş hatların tespit edilerek coğrafi bilgi sistemine alınması için yer altı radar görüntüleme sistemi kullanıyor. Sistem ile zemin tahribatının da önüne geçiliyor.
14 BİN KİLOMETRE HAT
İl genelinde 14 bin kilometre uzunluğunda içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu hattı işleten ve 700 bin aboneye hizmet veren İSU Genel Müdürlüğü, son 11 yıldır yenilediği altyapı hatlarını sayısal ortam ile coğrafi bilgi sistemine kaydetti. Ancak daha önce yapılan hatların projelerinin bilinmemesinden veya gelişigüzel yapılan çalışmalardan dolayı yeraltındaki altyapı hatlarında meydana gelen kayıp kaçaklar tespit edilemediği gibi içmesuyunda önemli oranda kayıplar oluşturuyordu.
2013 YILINDAN BERİ KULLANILIYOR
Teknoloji alanında Türkiye’de birçok ilki gerçekleştiren kurum, yeraltındaki kaydı bilinmeyen içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarını tespit etmek için 2013 yılından beri sismik araştırmalarda kullanılan 2 adet GPR (Ground Penetrating Radar) yer altı radar görüntüleme sistemi kullanıyor.
TAHRİBATIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
İki uzman jeofizik mühendisi tarafından kullanılan radar görüntüleme sistemi ile yer altındaki eski veya kaydı bulunmayan şehir altyapılarının araştırılması, metalik olan veya olmayan eski içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu sistemlerinin yerinin tespitinde ve bilinmeyen hatların bulunmasında kullanılıyor. İki ve üç boyutlu olarak tespit yapan sistemin kullanılması ile zemin tahribatının da önüne geçiliyor.