ZARAR 2 MİLYON TL

İzmit’in sebze ihtiyacını karşılayan ve tarım yapılan ender köylerden olan Bayraktar Köyü’ndeki 150 sera, kar nedeniyle çöktü. Köydeki toplam zararın...

İzmit’in sebze ihtiyacını karşılayan ve tarım yapılan ender köylerden olan Bayraktar Köyü’ndeki 150 sera, kar nedeniyle çöktü. Köydeki toplam zararın 2 milyonu bulması bekleniyor.

Pazar akşamı başlayan ve çarşamba gününe kadar devam eden kar yağışı, sebze-meyvecilikle uğraşan İzmit`e bağlı Bayraktar Köyü`nü fena vurdu. İzmit`te tarım yapılan tek yer olan ve bin 400 seranın bulunduğu köyde 150 sera 3 gündür yağan kar nedeniyle çöktü. Seraların çökmesiyle birlikte buralarda yetiştirilen kışlık sebzeler zayi oldu. Dün sabah itibariyle başlayan zarar tespit çalışmaları seraların bulunduğu alanların karla kaplı olması nedeniyle güçlükle yapılıyor. 50 SANTİMETRE KAR Pazar akşamı başlayan ve pazartesi, salı günleri devam eden kar yağışı nedeniyle Bayraktar Köyü merkezinde kar kalınlığı 65 santimetreye, köyün üst bölgelerinde ise bir metreye ulaştı. Kar yağışı durdu ancak 3 gün boyunca aralıksız yağdığı için seraların üzerinde 40-50 santimetre kar birikti. Çatılarda biriken kara daha fazla dayanamayan sera demirleri gece saatlerinde çöktü. Dün sabah seralarına giden köylüler büyük bir şokla karşılaştı. 150 SERA ÇÖKTÜ Sera kafeslerinin, üzerinde biriken kara dayanamayarak çökmesi sonucunda 150 kadar sera zarar gördü. Seraların kafesleri tamamen çökerken, bazı seralarda hem çöktü hem de çatısında biriken kar ürünlerin üzerine yığıldı. Seraların çökmesiyle yetiştirilen kıvırcık, roka, tere, soğan gibi ürünler zarar gördü. İzmit`e satılan sebzelerin yüzde 35`ini karşılayan Bayraktar Köyü, seraların çökmesiyle büyük ekonomik kayba uğradı. ZARAR TESPİT ÇALIŞMASI İzmit Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri seralarda meydana gelen yıkım üzerine Bayraktar Köyü`ne giderek zarar tespit çalışması başlattı. Ancak seraların bulunduğu alanların 65 santimetreyle bir metre arasında kar olduğu için tespit çalışmaları oldukça zorlaşıyor. İzmit Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin zarar tespit çalışmalarını 2-3 gün daha sürdürmesi bekleniyor. KIVIRCIKLAR MAHVOLDU Köyde 4 dönüm serası bulunan Nurcan Balık ve Gürcan Balık çiftine ait serada sadece sera kafeslerinin çökmesiyle 120 bin liralık zarar meydana geldi. Seralarda bulunan yaklaşık 40 bin adet kıvırcığın da zarar görmesiyle birlikte Balık ailesinin zararı 150 bin liraya ulaştı. Seraları zarar gören Gürcan Balık, vali Ercan Topaca başta olmak üzere İzmit Kaymakamı Sabit Kaya`nın kendilerine yardım etmesini istedi. 2 MİLYON LİRALIK ZARAR Bayraktar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Acar, köyde bin 400 seranın bulunduğunu belirtti. Acar, seraların çökmesi sonucu 150 kadar seranın zarar gördüğünü ve zararın 1,5-2 milyon lirayı bulabileceğini ifade etti. Acar, İzmit`in sebze konusunda önemli miktarda ihtiyacını karşılayan çiftçilere devletin yardım etmesi gerektiğini kaydetti. Hasan Acar, devletin gücünü yanlarında hissetmek istediklerini aktardı.

11 Oca 2013 - 07:35 - Diğer


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.