PKK'LI3 KADINI KİM NİYE ÖLDÜRDÜ

Aralarında PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ın da bulunduğu 3 PKK'lı kadının öldürülmesine ilişkin gelişmeler gündemin en sıcak başlığı. Konuyla i...

Aralarında PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ın da bulunduğu 3 PKK'lı kadının öldürülmesine ilişkin gelişmeler gündemin en sıcak başlığı. Konuyla ilgili, infaz, provokasyon ve hesaplaşma senaryoları dillendiriliyor.

Taraf gazetesi yazarlarından Emre Uslu, Fransa'da 3 kadın PKK'lının öldürülmesiyle ilgili önemli satırlara imza attı. İnfazın kimler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin farklı bakış açıları geliştiren Uslu, 3 maddelik bir analiz yaptı.

İşte Emre Uslu'nun bugünkü o yazısı

URFALILAR - DERSİMLİLER ÇATIŞMASI MI

PKK'nın kurucu üyelerinden Sakine Cansız PKK içindeki Kürt Alevi yapılanmanın önde gelenlerinden biridir. PKK içindeki Alevi-Sünni çatışması, diğer adıyla Urfalılar-Dersimliler çatışması öteden beri bilinen bir çatışmadır. PKK taban itibariyle sünni tavan itibariyle Alevilerin ağırlıkta olduğu bir yapıdır. Bu zaman zaman PKK içinde kanlı infazların yolunu da açmıştır.

Abdullah Öcalan'ın barış için devreye girdiği dönemlerde PKK'nın içindeki Dersimliler grubu bu girişimlere genelde karşı çıkmıştır. Örneğin 1999 yılında Öcalan PKK unsurlarına çekilin talimatı verdiğinde Dersimliler buna karşı çıkmış bunların bir kısmı da çekilmemiştir.

SİLVAN SALDIRISINI DA DERSİM GRUBU YAPMIŞTI

Yine 2011'de Öcalan Türk-Kürt tarihinin en büyük barışına hazırlanıyoruz dediğinde PKK içindeki Dersimliler grubunun yönlendirmesiyle Silvan saldırısı yapılmış süreç baltanmıştı. PKK'nın batı ve karadeniz yayında etkinliği belirgin bir şekilde devam eden bu grubun, PKK ile yapılacak barış görüşmelerini sabote etmesi her an mümkündür.

Bu nedenle 2009 yılından bu yana PKK sınır dışına çekilmeden barış görüşmeleri yapılmaz diyorum. Bu nedenle son İmralı görüşmelerinden oldukça umutsuzum. PKK'nın iç sorunlarını çözmeden Türkiye ile masaya oturması oldukça problemli ve sancılı bir süreç demektir.

DURAN KALKAN VE MUSTAFA KARASU'YA VERİLMİŞ MESAJ

İşte Sakine Cansız cinayeti tam bu keşmekeşin kesiştiği noktada ortaya çıktı. Sakine Cansız, örgüt içinde Mustafa Karasu ve Duran Kalkan ekibine yakın ama pasifize edilmiş bir örgüt lideriydi. Bu yönüyle de onun infaz edilmesi Duran Kalkan ve Mustafa Karasu ekibine verilmiş net bir mesajdır.

Mesajın anlamı şu: Barış sürecini kabul edip devletin önerdiği plana göre Avrupa'ya gelirseniz Sakine Cansız gibi infaz edilmeyeceğinizin garantisi yoktur. Bu nedenle savaşa devam.

İRAN İSTİHBARATININ İŞİ Mİ?

Bu infaz, örgüt içi bir infaz gibi görünmekle birlikte, özellikle Paris'te daha önce de benzer infazlar yapmış İran istihbaratının işi olma olasılığı da vardır.

İnfazın arkasında kim olursa olsun mesaj PKK liderlerine veriliyor ve çok net: "Örgütü bırakıp Avrupa'ya gelirseniz infaz edilmeyeceğinizin garantisi yok."

O halde bu cinayetten yola çıkarak şu değerlendirmeyi yapabiliriz:

1) Muhtemel barış olasılığı giderek artıyor ve bu da üçüncül aktörleri, İran, Suriye vb gibi, oldukça rahatsız ediyor. Paris'te infaz yaparak Örgüt liderlerine Avrupa'ya gelmeyi kabul etmeyin diyor.

2) PKK içinde barış olasılığına karşı ciddi bir yarılma yaşanıyor ve bu yarılma infazlara kadar gidiyor

3) Eğer infazların barış süreciyle ilgisi yoksa –ki bu da pekala mümkün- örgüte yönelik Avrupa'ya yapılan operasyonlar nedeniyle bir iç tartışmanın sonucu olabilir. Özellikle Fransa'da yapılan operasyonlarda örgüt üyelerinin birbirlerini Fransız güvenlik makamlarına ajanlık yapmakla suçladıklarını biliyoruz. Fransa'da örgüte yönelik operasyonlarda birçok kişi tutuklanırken örgütün kurucularından Sakine Cansız'ın elini kolunu sallaya sallaya kamuya açık bir kurumda yöneticilik yapması onu örgüt içinde "ajan" durumuna düşürmüş olabilir. Örgüt'te "ajan"ın cezası infazdır...

Sonuç itibariyle Sakine Cansız'ın infazı hem örgüt içinde bir çatlamaya neden olabilir. Hem de İmralı sürecine yönelik kuşkuların derinleşmesine neden olabilir

10 Oca 2013 - 13:26 - Diğer


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.