Ölümünden 6 Kişi Sorumlu Bulundu

Kocaeli'nin Derince ilçesinde, 7 yaşındaki Mehmet Ali İşler'in üzerine 200 kiloluk okul bahçe kapısının devrilerek ölmesi ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporu savcılık dosyasına girdi.

Rapora göre, 7 yaşındaki Mehmet Ali'nin ölümü ile ilgili olarak okul müdürü ve nöbetçi öğretmen ile birlikte 6 kişi kusurlu bulunurken, kapının projeye uygun yapılmadığı Bunu anlamak için mühendis veya mekanikçi olmak gerekmez sözlerine yer verildi.


4 Ekim tarihinde yaşanan olayda, Derince'de bulunan Turgut Reis İlkokulu birinci sınıf öğrencisi Mehmet Ali İşler (7), bahçede oyun oynadığı sırada okulun 200 kilo ağırlığındaki bahçe kapısı üzerine devrildi. 112 Acil ekibinin ilk müdahalesinin ardından Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak yoğun bakıma alınan küçük çocuk, tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti. Olayla ilgili Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında okul yöneticilerinin ifadeleri alındı. İfadeler sonrasında herhangi bir ihmal bulgusuna ulaşılamaması üzerine, savcılık dosyaya bilirkişi atadı. Yapılan bilirkişi incelemesinin ardından dün savcılık dosyasına giren rapora göre, okulun sürgülü demir kapısı projeye uygun şekilde imal edilmedi. Bu nedenle yerinden çıkarak çocukların üzerine devrildi.


BUNU ANLAMAK İÇİN MÜHENDİS VEYA MEKANİKÇİ OLMAK GEREKMEZ


Kazanın kapıyı tutan parçanın yerinde olmamasından kaynaklandığını belirten bilirkişi raporunda, Okuldaki sürgülü demir kapının çocukların oyun amacıyla yaptıkları kapıyı sallama eğlenceleri ile çalıştığı ray üzerinden fırlayarak ve kapının açılma son noktasında kapının devrilmemesi için mutlaka olması gereken kapalı mesnetin eksik bırakılması neticesinde veya diğer bir tanımlama ile sürgülü demir kapının projeye uygun imal edilmemesi nedeniyle yerinden fırlayarak çocukların üzerine düşmüştür. Bu kapının mevcut hali ile ortalama bir düşünme yeteneği ile kapı tam açıldığında kapıyı ray üzerinde tutan sadece geçiş noktasındaki ana mesnedi ve onun istikamet rölesi haricinde herhangi bir metal eleman tarafından tutulmadığı kolaylıkla görülebilir. Bunu anlamak için mühendis veya mekanikçi olmak gerekmez. Kazanın temel sebebi budur ifadelerine yer verildi.


Aynı bilirkişi raporunda, olayın yaşandığı gün okulda nöbetçi öğretmen olarak görev yapan T.A. yüzde 10 kusur ile tali kusurlu bulunurken, okul müdürü U.E. ise yüzde 15 kusur ile tali kusurlu bulundu. Kapının montajını yapan inşaat firmasının sahibi H.E. yüzde 15 kusur ile tali kusurlu sayılırken, inşaat teknikeri T.T. yüzde 25, elektrik mühendisi A.C. yüzde 17,5 ve elektrik mühendisi M.D. yüzde 17,5 kusurlu sayıldı. Olay sırasında okulda bulunan müdür yardımcısı V.A. ise kusurlu bulunmadı.


SORUMLULARIN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ


Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan soruşturma kapsamında okul müdürü U.E.'nin başka bir okulda görevine devam ettiğini öğrendiklerini aktaran Baba Selahattin İşler, Yaklaşık 2 ay önce Derince ilçesinde, Turgut Reis ilköğretim okulunda talihsiz bir kaza sonucu, ihmal sonucu oğlumuzu kaybettik. 200 kiloluk bir kapı altında kaldı oğlumuz ve kaybettik. 2 ay gibi bir süre içerisinde herhangi bir işlem yapılmadı. Görevden alma yok, yargılama yok. Dün akşam İl Milli Eğitim Müdürü ile görüştüm. İhmali olan kadronun görevden alındığını söyledi. Fakat hiçbiri görevinden alınmamış. Sadece müdür, başka bir okula gönderilmiş. Onu da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden öğrendim. Şu an görevde kendisi. Yani bu olayın bir an önce sonuçlanmasını istiyoruz. Ne bekliyorlar 2 ay gibi bir süredir Bir vali ya da bir kaymakamın oğlu olsaydı bu kadar uzar mıydı bu süre Burada sınıf ayrımı muamelesi mi var Bizi çok yaraladılar. Bir an önce sorumluların görevden alınmasını istiyoruz. Gereken yapılsın bir an önce. Mehmet Ali, uzun bir tedavi sürecinden sonra, 16 yıl aradan sonra tedaviler sonucu dünyaya geldi. Ondan sonra bir çocuğumuz daha oldu. Şu anda 3 yaşında. Biz aile olarak şu an yıkılmış vaziyetteyiz. Hayatımızı idame ettiremiyoruz. Psikolojimiz bozuldu. Dağılmış vaziyetteyiz. Devletimizden bir an önce bu işin gereğinin yapılmasını istiyoruz. Biz bu ülkenin adaletine, hukukuna güveniyoruz. Burada baştan sona kadar büyük bir ihmal var. Gereken yapılsın. Bunu istiyoruz. Mehmet Ali'nin vefat etmeden 1 hafta önce doğum gününü kutladık. Akabinde böyle talihsiz bir kaza sonucu kaybettik. İhmal çok, ben buna kaza demiyorum. Bu bir cinayettir. Çok büyük ihmaller var. Validen ve İl Milli Eğitim Müdüründen bir an önce bunların görevden alınmasını istiyoruz. Bu olay bizi kahrediyor bir an önce sonuçlansın dedi.


AVUKATTAN BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ


İşler ailesinin avukatı Şehmus Keleş ise, Küçük Mehmet Ali İşler vefat ettiğinde 7 yaşındaydı. Ailesinin kendisini güvenle göndermiş olduğu okulunda 200 kiloluk bir okul kapısının altında kalarak can vermiştir. Burada bir gelişme söz konusu, dosyaya bir bilirkişi raporu sunuldu. Bu bilirkişi raporunda 6 kişi kusurlu bulundu. Bu kusurlular arasında okul müdürü, nöbetçi öğretmen ve kapının yapılmasından sorumlu teknik heyet yer almaktadır. Ancak bizim dosyaya sunduğumuz itirazda da belirttiğimiz üzere, sadece okul müdürü ve nöbetçi öğretmen değil, aynı zamanda çocuğun sınıf öğretmeni ve o esnada okulda bulunan müdür yardımcısının da bu sorumlular arasında olduğunun kanaatindeyiz. Ne yazık ki, dün İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde tarafımıza okul müdürü ve nöbetçi öğretmenin görevden alındığına dair bir bilgilendirmede bulunuldu. Ancak bugün İlçe Milli Eğitim'den almış olduğumuz bir evrakta, okul müdürünün görevden alınmadığını, sadece yer değiştirildiğini öğrendik. Bu aile açısından, çocuğu bir kez daha öldürmekten başka bir şey değildir. Bu tür davalarda, en çok yapılan ihmallerden biri de budur. Eğer yargılamayı hızlı bir biçimde gerçekleştirmezseniz, sorumlular görevden alınmazsa, o zaman aile burada bir kez daha çocuğunun ölümü ile yüzleştirilmiş oluyor. Bu çok acı bir durum. Bundan ötürü itirazımızı dosyaya sunduk. Bilirkişi raporunu kabul etmiyoruz. Küçük çocuğun katilleri hak ettikleri cezayı alana kadar adalet mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir diye konuştu.

13 Ara 2018 - 15:58 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.