GOOGLE'A ARAMA MOTORU UYARISI

Almanya'da bir mahkeme, Google şirketi aleyhine açılan davada, yaygın şekilde kullanılan arama motorunun işleyişinin yeniden gözden geçirmesi gerektiğ...

Almanya'da bir mahkeme, Google şirketi aleyhine açılan davada, yaygın şekilde kullanılan arama motorunun işleyişinin yeniden gözden geçirmesi gerektiğine karar verdi.

Google'ın arama kutucuğuna herhangi bir kelime yazıldığında sistem otomatik olarak ilgili olabilecek diğer kelimeler öneriyor.Almanya’da bir işadamı tarafından açılan davanın merkezinde de sistemin bu 'otomatik kelime önerme' özelliği var.

Davayı açan işadamı, Google'ın arama kutucuğuna adını yazdığında, sistemin otomatik olarak adının yanında 'sahtekâr' kelimesini önerdiğini söylüyor.Alman işadamı, Federal Mahkeme'ye yaptığı şikayette, Google arama motorunun işleyiş şekli nedeniyle, adının tamamen asılsız şekilde suç ve sahtekârlıkla ilişkilendirildiğini savunuyor.

Bir de 'fahişe' davası

Bir başka benzer davada, önde gelen bir siyasetçinin karısı da benzer bir şikayette bulunuyor ve yine Google'ın arama kutucuğuna adını yazdığında yanında 'fahişe' kelimesinin belirdiğini söylüyor.

Mahkeme, 'eğer bu ve benzer konularda bir şikayette bulunulursa', Google'ın bunu önlemek için harekete geçmesi gerektiğine hükmetti.Karara göre, Google'ın, bu tür yanlış sorunları tamamen engellemek gibi bir sorumluluğu bulunmamakla birlikte, kendisine ulaşan şikayetlerin bir daha tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alması gerekiyor.

Mahkeme kararının Google için ne kadar bağlayıcı olduğu açık değil.Ancak şirket, mahkeme kararını incelemekte olduklarını açıkladı.

15 May 2013 - 08:39 - Diğer


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.