ERDOĞAN GABON’DA KONUŞTU

Gabon’da sürdürdüğü temasları esnasında bugün Gabon Başbakanı ile birlikte basın açıklaması yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Gabon İlişkil...

Gabon’da sürdürdüğü temasları esnasında bugün Gabon Başbakanı ile birlikte basın açıklaması yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Gabon İlişkileri, Darbe Planlarının mahkemesi ve Esad rejimi hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan ayrıca Zonguldak’ta hayatını kaybeden 8 madenci için rahmet ve başsağlığı diledi.


Gabonlu bir gazetecinin, “Türkiye - Gabon arasında ilk 21 Eylül 2000 senesinde antlaşma yapıldığını, şimdi neyin değiştiğini” sorması üzerine fikir beyan eden Erdoğan şöyle konuştu:
“Tabi bu geçen süredeki bu anlaşmaların gelişememesini her iki ülke için de bir kayıp olarak değerlendiriyorum. Şimdi bu kaybı konuşmaktan çok bunu telafi etmeliyiz. Bunun için 300 kişilik heyetle buraya geldik. Arzumuz önümüzdeki sürede bu antlaşmaların arkasında durmak suretiyle bu adımları atalım. Sayın Cumhurbaşkanı Ali Bongo’yla da bunları konuştuk. Ve değerli meslektaşımla aynı şekilde dün ve bugün ele aldık. Ve zaman kaybetmeden Türkiye - Gabon el ele özellikle atmamız gereken adımları atmalıyız. Ve kredi noktasında Türk Exim bankasını da biz bu noktada devreye sokuyoruz.


Şu an bir defa bu imzalanan antlaşmalarla ilgili süreç başlatıyoruz. Ayrıca işadamlarımız aralarında sektörel bazda görüşmeler yapıyorlar. Enerji sektöründe, müteahit, turizm, savunma, otomotiv, gıda gibi sektörlerde aktif olan girişimcilerimiz var. Yani bunları çoğaltabiliriz, tekstil, konfeksiyon... Tüm bu alanlarda müşterek birçok adımları atabiliriz.


“DARBE MAHKEMESİYLE ALAKALI YARGI GEREKEN KARARI VERECEKTİR”
Türkiye’deki darbe planı mahkemesiyle alakalı sorulan bir soru üzerine açıklama yapan Erdoğan kısaca şunları söyledi: “Arkadaşlar, tabi benim bu kararın bütününü görmeden değerlendirme yapmam yanlış olur. Kaldı ki konuyla ilgili olarak yargı kararını verecektir. Ne karar verdiğini de bilmiyorum. Daha önce bununla ilgili açıklamalarım var. Ümit ediyorum ki gerekli kararı versinler.”
“ESAD ZORLA AYAKTA DURMAYA ÇALIŞAN BİR KİŞİ DURUMUNDADIR”

Esad’ın teklif ettiği plan ile alakalı soruya cevap veren Erdoğan, Esad’ı tanıyan ülkelerin sayısının azalmasına ve muhalifleri tanıyanların çoğalmasına dikkat çekerek şunlar ifadeleri dile getirdi:
“Tabi şu anda Esad zorla orada ayakta durmaya çalışan bir kişi durumundadır. Ve zulmüne devam etmektedir. Bombalarla uçaklarla halkını bombalayarak öldüren bir insanın tavsiyelerinin demokratik olması beklenemez. Karşısındakileri El-Kaide veya terörist diye ifade etmekle hedef saptırmaktadır. Şu anda Esed devlet terörü estirmektedir ve bu devlet terörü neticesinde 50 bin insan ölmüş, 600 bin insan Suriye’yi terk etmiştir. Suriye içinde 2,5 milyon insan evlerini terk etmiştir. Bunu demokrat olan insan mı yapıyor? Bunu devlet terörü estiren insan yapıyor. Böyle bir insana güvenip de Suriye’den kaçanlardan kim geri dönebilir? Demokrasiyle alakalı açıklamalarına kim inanabilir? Şu anda Suriye Ulusal Koalisyonu dünyada 100’ün üzerinde ülke tarafından tanınmış vaziyette. Acaba Beşar’ı tanıyan kaç ülke kaldı? Dolayısıyla Beşar için tek çare var: Haklın iradesine saygı duymaktır ve halkın iradesi neyi istiyorsa ona uymaktır.”
Başbakan Erdoğan bu açıklamaların sona erdiği esnada aldığı Zonguldak maden faciasına dair olarak, “burada hayatlarını kaybeden 8 insanımıza rahmet diliyorum” diyerek vefat edenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

07 Oca 2013 - 14:28 - Diğer


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.