Bu Sokak Tarih Kokuyor

Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişi olan Roma, Bizans gibi medeniyetlere ev sahipliği de yapan İzmit’teki tarihi Kapanca Sokak, Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan sayesinde yeniden hayat buldu.

İzmit Körfezi’ne hakim bir noktadaki Akçakoca Mahallesi’nde bulunan 19. yüzyıl mimarisinin özelliklerini taşıyan ahşap yapılar bir süre öncesine kadar ilgisizlikten yok olmaya yüz tutmuştu. Dr. Nevzat Doğan’ın İzmit Belediye Başkanı olmasıyla birlikte buram buram tarih kokan Kapanca Sokak’taki onlarca tarihi yapının kurtarılması içim çalışma başlatıldı.

ENGELLEMELERE RAĞMEN

Yoğun uğraşlar sonucunda Osmanlı döneminin izlerini taşıyan tarihi Kapanca Sokak’ta projeler hazırlanarak kamulaştırmalar yapılarak restorasyon çalışmalarına başlandı. Tarih Koridoru Projesi kapsamında 151 metre uzunluğunda ve 3610 metrekare alandaki Kapanca Sokak’ta milyonlarca harcanarak 11 adet tescilli yapının restorasyonu gerçekleştirildi. Sokakta ayrıca tarihi bir su sarnıcı da aslına uygun olarak restore edildi. Her bir karışı tarih kokak Kapanca Sokağı ile ilgili olarak Başkan Doğan “ tarihini bilmeyenin geleceği de olmaz. Özellikle çocuklarımıza geçmişimizi çok iyi öğretmek zorundayız. Bunu da atalarımızdan kalma değerleri göstererek öğretmek daha kolaydır. Göreve geldikten sonra yok olmaya yüz tutan tarihi değerlerimize sahip çıkmayı kendimize görev kabul ederek hemen kolları sıvadık. Her türlü engellemeye rağmen pes etmeyerek bir çok tarihi değerimizi restore etmeyi başardık. Gecesi ayrı gündüzü ayrı güzellikteki Kapanca Sokağı herkes mutlaka görmeli” şeklinde konuştu.

14 Ara 2018 - 17:28 - Kültür & Sanat


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.