ALTINDAKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ NE?

Dün yüzde 9'u aşan kayıpla son 30 yılın en sert günlük düşüşünü yaşayan altın, bugüne kısmen toparlanarak başladı. Güne dünün devamı şeklinde düşüşle...

Dün yüzde 9'u aşan kayıpla son 30 yılın en sert günlük düşüşünü yaşayan altın, bugüne kısmen toparlanarak başladı. Güne dünün devamı şeklinde düşüşle başlayan ve 1.321 dolara kadar gerileyen altın, daha sonra gelen tepki alımlarıyla yüzde 2 yükselerek 1.380 dolara yaklaştı. 30 yılın en sert düşüşünü yaşayan altın hafif toparlarken, altında panik satışlar hala tüm dünyayı kasıp kavuruyor.

Çok değil, sadece 2 işlem günü önce 1.570 dolar civarında olan altının ons fiyatı adeta paraşütsüz bir düşüş gerçekleştirdi ve dün 1.378 dolar ile 2011 yılından bu yana en düşük seviyesine çekildi. Ons fiyatı dün bir ara 1.355 doları da gördü.Altında hemen herkes bir düşüş bekliyordu. Ancak böylesine sert düşüşün çokkısa sürede gerçekleşmesi tüm uzmanları da şaşırttı.

PEKİ ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR
Altındaki düşüşü yılların kurt borsacısı George Soros'un öncelikle görmesi ve pozisyon değiştirmesi de kimseyi şaşırtmadı. Altının değer kaybının altında pek çok neden var. Makro olarak bakıldığında FED tutanaklarında parasal genişlemeye dair olumsuz görüşlerin artması tetikleyici neden olarak duruyor. Son FED toplantısında parasal genişleme politikasına son verilmesini isteyen üye sayısının arttığı, bu politikanın 2013 sonu itibarıyla sona erebileceği dikkati çekmişti. Parasal genişlemenin durması, altın fiyatlarındaki artışın da sonu olarak algılanmıştı.

Dünkü düşüşün temel sebebi ise Çin'den gelen beklentilerin altındaki büyüme verisi oldu.Dünyanın motoru Çin'in beklenenden düşük bir büyüme rakamı açıklaması tüm emtia fiyatlarında satışı beraberinde getirirken, altındaki düşüşü de hızlandırdı. Dün brent ham petrol fiyatlarında da 2 dolar civarında düşüş gözlemlendi. Ham petrolün fiyatı, temmuzdan bu yana gördüğü en düşük seviyeye, 100.02 dolara geriledi.

16 Nis 2013 - 08:10 - Diğer


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli TV Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli TV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli TV editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli TV değil haberi geçen ajanstır.